Velilerin imam hatip isyanı

Zeytinburnu’ndaki Kazlıçeşme Abay Ortaokulu’nun imam hatip okuluna dönüştürülmesine karşı, veliler birleşerek kararının iptalini istedi.

İMAM HATİP İHTİYACI

Aynı anda üç mahallenin birden okul ihtiyacını karşılayan Abay Ortaokulu öğrencilerin kaderi geçtiğimiz Mayıs ayında değişti. Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul, “imam hatip ortaokulu derslik ihtiyacının hat safhada olduğu” gerekçesiyle istendi. Talep, İstanbul Valiliği tarafından 28 Mayıs 2015’te onaylandı. Veliler, 1 Haziran 2015’te okulun imam hatip okuluna dönüştürüleceğini öğrendi.
Durumu şaşkınlıkla karşılayan velilere, çocuklarını başka okullara kayıt yaptırmaları gerektiği söylendi. Pes etmeyen veliler, öğrenciler, öğretmenler ve mahalleli 12 Haziran’da okulun dönüştürülmesine karşı tepki göstererek, uygulamanın geri alınması için Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe sundu. Ancak bu talebe olumlu cevap verilmedi. Veliler çocuklarını farklı mahallelerdeki okullara kaydettirmek istediklerinde ise, bazı velilere okulların dersliğinin yetersiz olduğu gerekçesi sunuldu, bazılarına ise okulların yıkılacağı gerekçesiyle kayıt yaptırılamayacağı belirtildi.

KARAR YARGIYA TAŞINDI

Bunun üzerine, Sosyal Haklar Derneği (SHD) avukatları ile Okuluma Dokunma Koordinasyonu, mahallenin bağışlarıyla yaptırılan Abay Ortaokulu’nun imam hatip okuluna dönüştürülmesi kararını yargıya taşındı. İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne açılan davada, Abay Okulu’na yakın en yakın okulun 2 km olduğu ve okulun dönüştürülmesi durumunda, öğrencilerin imam hatibe gitmeye mecbur kalacakları vurgulandı.
“Rant” endişesinin dile getirildiği dilekçede, dönüşüm arındaki asıl amacın, okulun öğrenci mevcudunun azaltılıp, tasfiye edilerek, bölgede yapılaşmanın önünün açılması olabileceği ifade edildi. Dilekçede, 1999 yılından beri hiçbir yeni okul inşa edilmeyen Zeytinburnu’nda, belediyenin TÜRGEV Vakfına eğitim amacıyla arsa tahsis ettiği de vurgulandı. Dilekçede, okulun dönüştürülmesi sürecinde etkili olan skandal bir “anket” çalışmasına da değinildi. Zeytinburnu İmam Hatip Mezunları Derneği tarafından yapılan anket formlarının, yaşları 9 ile 12 arasında değişen öğrencilere yaptırıldığı, ankette öğrencilere “imam hatibe gitmek isteyip istemediklerinin” sorulduğu belirtildi.

ANAYASAL İHLAL

Zeytinburnu’nda farklı din ve görüşte insanların yaşadığı vurgulanan dilekçede, imam hatip kararının AHİM kararlarına ve insan haklarına aykırı olduğu vurgulandı. Dilekçede şöyle dendi: “Özellikle de Alevi nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgede yalnızca Sünni – İslam anlayışını dayatan imam hatip okullarının davalı idare tarafından bilerek ve istenerek, özellikle de ‘temel eğitim vermekte olan bir okula ulaşımı imkânsızlaştıracak kadar’ yaygınlaştırılması, bilimsel ve laik eğitim hakkının engellenmesi anlamına gelmesinin yanı sıra, anayasal bir güvence olan din ve vicdan özgürlüğünü de zedeleyerek hukuk devletine olan güveni temelinden sarsmaktadır. Ayrıca, 4+4+4 sistemiyle dayatılan temel eğitim modeli okulların dönüştürülmemesi için yapılan tüm idari başvuruları reddederek, yerelin ihtiyaçlarını hiçe sayarak ve din ve vicdan özgürlüğünü ortadan kaldırarak açıkça insan haklarını ve anayasal düzeni ihlal eder nitelikte uygulanmaktadır.” AYSUN YAZICI / TARAF

1458010cookie-checkVelilerin imam hatip isyanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.