‘Venezüella petrol şirketlerine muhtaç’

The Financial Times (FT), Venezüella Devlet Başkanı Hugo Çavez’in, ülkenin Orinoco bölgesindeki geniş petrol sahalarını millileştirmesinin üzerinden henüz bir yıl geçmeden, uluslararası petrol şirketlerinin bölgeye geri dönmeye başladıklarını yazdı.

FT’nin haberine göre; Amerikan petrol şirketleri ExxonMobil ve ConocoPhilips, Caracas’ın sunduğu tazminat teklifini reddederek, haklarını mahkemede arama yolunu seçtiler. Ancak Fransa’dan Total, Norveç’ten StatoilHydro, ve İtalya’dan Eni, yeni anlaşmalar imzaladılar.

Gazetedeki haber özetle şöyle devam etti:

“Devlet Başkanı Çavez’in sert yöntemlerine rağmen, Venezüella’nın devasa petrol rezervleri, kaçıralamayacak kadar büyük fırsatlar sunuyor bu şirketlere. Petrol fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığı bir dönemde, şirketler bu riske girmeyi göze alıyor.

Venezüella’nın devlet petrol şirketi PDVSA’nın da yardımı ihtiyacı var ve uluslararası petrol şirketleri, en azından kısa vadede, tek seçenek olarak görülüyor. PDVSA 2012 yılına kadar üretimi ikiye katlamak gibi iddialı bir hedef belirledi.

Ancak Orinoco bölgesindeki petrolün kullanıma hazır hale getirilebilmesi için son derece karmaşık bir işlemden geçirilmesi gerekiyor. Bu konudaki uzmanlık da, uluslararası petrol şirketlerinde var.

Öte yandan Venezüella lideri Çavez’in de, ekonomik sorunlar karşısında sosyalist devrimini ayakta tutmak için PDVSA’ya ihtiyacı var.”

FOTOĞRAF: Venezüella Devlet Başkanı Hugo Çavez

1168430cookie-check‘Venezüella petrol şirketlerine muhtaç’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.