VENEZÜELLA’DAN… Referandum

Chavez taraftarları Caracasın her yanını karış karış dolaşıyor.Bildiri dağıtılmayan hiç bir metro çıkışı yok gibi. Müzik sesleri her yandan yayılıyor klaksiyon sesleriyle  uyum göstermeye çalışıyor gibi.

Kuşkusuz muhalefette Hayır oylarının kazanması için elinden geleni yapıyor. Hatta rakamsal olarak  Chavez karşıtlarının daha çok Tv kanallarında propogandasının yapıldığı açık. Devlet kanalı VTV Evet kampanyasının medya merkezini oluşturuyor . 23 Kasım  yerel seçimleriyle karşılaştırıldığında onların da propoganda tekniklerini geliştirdiği söylenebilir. Doğrusu 23 Kasım seçimlerini de izleyen biri olarak 15 Şubat referandumuna Chavez yanlılarının genel propoganda açısından daha iyi hazırlık yaptığını söyleyebilirim.

Muhalefet kısa bir süre önce  Caracas Sinagoguna yapılan saldırıyı da   daha kimin yaptığı belirlenmeden sorumluğunu hükümet yanlıların üzerine yıkmaya çalıştıysa da saldırıyla ilgili olanların  24 saat içinde yakalanıp  sorgulandıktan sonra mahkemeye sevkedilemeleriyle bu silah geri tepmiş bulunuyor.Tachira ilinde yapılan  muhalet yanlısı öğrenci eyleminin şiddet sahneleri referandum kampanyasının  bir başka nahoş görüntüsünü oluştururken ,

Chavez yanlıları ertwsi gün buna karşı yaptıkları yürüyüşle hem muhalefet yanlısı şiddet kullanan gençleri kınarken hem de  olaylar sırasında muhalif öğrencilerin yaktığı parktaki ağaçların yerine yeni fidanlar diktiler.

Bu arada muhalefeti desteklemeye gelmek üzere hazırlık yapan Lech Walesa’nın  Chavez’in ‘Eger Walesa içişlerimize karışırsa iyi olmaz’ şeklindeki açıklamasının ardından planladığı gezisini iptal etti.

Pazar günü yapılacak oylamada evet oyu fazla çıkarsa Anayasada yer alan  seçilmiş yetkililerinin iki kezden fazla seçilemez şeklindeki  madde  değişmiş olacak.  Dolayısıyla başkan Chavezin  üçüncü kez aday olabilmesinin önündeki anayasal engel düzeltilmiş olacak. Yani   Hugo Chavez 2012 yılından sonra üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilebilmek için yeniden başvuru yapabilecek .

İşte bu nedenle  Bolivarcı  çevreler şeklinde örgütlenmiş Birleşik Sosyalist Partisinin Parti merkezinin açıkladığına göre 1 milyon taraftarı yollara,gecekondulara dağılmış kapı kapı dolaşıyor .

İşte Birleşik Sosyalist partililer  bu kampanyanın son durağı olarak  Caracasta büyük bir gösteriyle bir araya geldiler. Altı şeritli ve iki kilometre uzunluğundaki Simon Bolivar meydanındaki kalabalık ve coşku sandığa yansırsa oylamadan açık bir evet oyu çıkacağı  söylenebilir.

Kaldıki Chaveze mesafesesiyle bilinen  Caracas merkezli Dataanalist adlı kamuoyu yoklaması şirketi de benzer bir sonuç beklediğini açıkladı.  Onlara göre Chavez yanlılarının evet oyları %51.50’yi bulacak.

Son sayısında konuyla  ilgili yorumlarda bulunan ‘The Economist’ dergisi de benzer bir yorum yaptı ve  muhalefetin yorgun düştüğünden söz etti.

Chavez  2006 da yapılan seçimde 7.3 milyon oy almıştı. Muhalefetin  2007  de yapılan referandumda oylarını ancak 200.000 civarında artırdığı hesaba katılırsa Chavez cephesinin oylamaya katılmaya niyetli olmayan çevreleri   harekete geçirmeleri hayati önem kazanıyor. Bu oylamanın sonucu da daha önce yapılan yerel seçimde olduğu gibi Latin Amerikanın kalb atışlarını daha fazla etkileyeceğe benziyor. Zira Chavez artık tüm Dünyada yakından izlenen bir lider  durumuna gelmiş bulunuyor.
 


Tüm kalbimle size sesleniyorun. Beni  mahçup etmeyin. Ben de sizi yüzüstü bırakmayacağım.

Ben sizin eriniz, sizinle  ve sizin için yaşayan !

Evet diye oy veriniz.


Hugo Chavez  ,


şeklinde elden elde dolaşan eposta  iletisiyle bağlıyorum yazımı.

1612910cookie-checkVENEZÜELLA’DAN… Referandum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.