Venezüellalı öğrenciler de dertli

Protestocular, parlamentodan hızla geçirilen yüksek öğretim yasasının, öğrencilerin katkılarıyla yeniden düzenlenmesini istiyor.

İlgili KonularOrta ve Güney Amerika Öğrenciler yeni yasanın, Cumhurbaşkanı Hugo Çavez’in sosyalist ideolojisini üniversitelerde yaymak için kullanılacağını savunuyor.

Ancak hükümet, yasanın, öğretim görevlileri ve öğrencilerin yanı sıra, üniversite çalışanlarına kurumun yönetilmesi konusunda söz hakkı tanıyarak, üniversitelerin daha demokratik olmasını hedeflediğini belirtiyor.

Dün sabah söz konusu yasanın parlamentodan onay alması ardından kınama yürüyüşüne geçmek üzere yüzlerce öğrenci üniversitede toplandı.

Ancak özel güvenlik birimleri, gösteri için izin alınmadığı gerekçesiyle, öğrencilerin üniversite alanından ayrılarak parlamentoya doğru yürüyüşe geçmesini engelledi.

Çıkan çatışmalarda en az 3 kişi yaralandı. Bu kişiler arasında muhalefetten bir siyasetçi ile bir haber ajansının foto muhabiri de bulunuyor.

Öğrenci liderleri üniversite eğitimine ilişikin yasanın, Venezüella devlet üniversitelerinin özerkliğine darbe vurduğunu savunuyorlar. Venezüella üniversiteleri öteden beri hükümet aleyhtarı gösterilerin merkezi olageldi.

Yüksek öğretim yasası, halen Hugo Çavez yandaşlarının ağırlıkta olduğu mevcut parlamentonun son günlerinde benimsediği bir dizi yasa arasında yer alıyor.

Muhalefet partilerinin çoğunlukta olduğu yeni parlamento, 5 Ocak’ta ant içecek.

Muhalefet, Hugo Çavez’i, yönetimini pekiştirmek ve parlamentoda gerektiği şekilde denetlenmekten kendisini kurtarmak için, hızla bazı yasaları geçirmekle suçluyor.

Geçen ay Venezüella parlamentosu, sel felaketi ardından, Cumhurbaşkanı Çavez’e 18 ay süreyle yasa gücünde kararname çıkarma yetkisi vermişti.

FOTOĞRAF: Venezüella özel güvenlik birimleri öğrencilerin yürüyüşünü basınçlı suyla engelledi

1194800cookie-checkVenezüellalı öğrenciler de dertli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.