VENEZÜLLA’DAN… Çavez’in zor günü

Venezüella’da belediye ve eyalet seçimlerinin önemi büyük. ABD’nin arka bahçesi sayılan petrol üreticisi ülkedeki seçimler

Devlet Başkanı Hugo Çavez’in halk desteğini de ortaya çıkaracak…

Başkent Caracas’ta  Venezuela’nın en büyük üniversitesinde Çavez yanlısı öğrencilerin önde gelenlerinde Eude ile görüştüm. Bana 7 Kasım’da yapılan öğrenci temsilciliği seçimlerini anlattı. Eude ile bir hafta önce uluslararası kitap fuarında tanışmıştık. Sanki yıllardır birbirimizi tanıyor gibiydik. Babası Çavez’in bürokratlarından. Gülümseyerek orta sınıfın üstünden geldiğini söyledi.

Caracas’taki merkez Üniversitesi’nde 60 bir öğrenci okuyor. Tüm fakülteler kentin merkezindeki aynı yerleşke içinde. Öğrenci

temsilciliği seçimlerinde 15 bini aşkın öğrenci oy kullanmış… Çavez’in Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) taraftarları bir

çok fakültede diğer sol gruplarla ortak platform oluşturarak seçimlere katılmışlar.

Kısa bir süre önce Çavez, Komunist Partisi’ni sert bir şekilde eleştirmesine rağmen öğrenciler üniversite birlikte hareket ediyorlar. Eude ortak platform oluşturmak için oldukca zorlandıklarını söylüyor… Bütün bu ortak platforma rağmen temsilciliklerin çoğunu muhalefet yanlıları kazanmış… Eude geçmişteki kampanyalara göre yine de başarılı buluyor.

Şimdi herkes merakla yerel seçim soruçlarını bekliyor…

Çavez 2007 Aralık’ında yapılan ABD referandumunu kıl payı kaybetmişti. Bu nedenle seçim soruçları halkın Çavez’i nasıl gördüğünü yansıtacağı için önemli sayılıyor. Başkan 2012’ye kadar koltuğunda oturacak olmasına karşın bu nedenle seçimlere yüklenmiş durumda… Seçim sonuçları kendisinin de belirttiği gibi “Sosyalist devrimle” yeni bir ritim ve gayret” katmış olacak.

Caracas’ta sokaklar Karakasta yanlılarıyla dolu. Hemen hemen her semtte PSUV çadırlarında müzik eşliğinde dans edenler ve halkın ücretsiz tansiyonu ölçerek genel sağlık kontrolunu yapan partililere rastlamak mümkün. Kimileri de bu çadırlarda kuyruğa girip temel gıda maddelerini alıyor…

ÇAVEZ’İN İŞİ ZOR

Oylar nereye gidecek? Venezüllalılar bunu öğrenmek için biraz daha sabredecek. Çavez (büyük ölçüde muhalefet yanlısı) medyaya da resmi seçim sonuçları açıklanana kadar beklemeleri uyarısında bulundu.

Yüzlerce uluslararası gözlemci de başta Caracas olmak üzere çeşitli kentlerdeki seçimleri izlemek üzere dağılmış durumda. Seçim elektronik sistemle denetleniyor. O alanda Venezüella, Latin Amerika’da bir ilke daha imza atıyor.

Caracas’ta anakent belediyesi ile birlikte 5 belediye bulunuyor. Eude 2’nci büyük belediye Libertador’da kazanmalarının zor olacağını söylüyor. Çünkü Çavez yanlısı olan şimdiki belediye başkanı iyi hizmet sunmamış… Varlıklıların yaşadığı Baruto ve Hatillo belediyelerinden de umutlu değil…Ancak Caracak büyük şehir belediyesinde zorlansa da PSUV adayının alacağını belirtti.

Beni Dışişleri Bakanlığı’ndaki rendevuma yetiştirmeye çalışan eski Çavez’ci taksi şoförü karamsar bir tablo çizdi. “Paranın hiç değeri kalmadı” diyerek arabasının torpido gözünden çıkarttığı bir kaç bozukluğu pençereden atmaya başladı ve doların karaborsada 5 Bolivar’a fırladığını söyledi. Oysa 2003’ten bu yana sabitlenen resmi kura göre dolar 2.15 Bolivar olmalıydı.

SOKAKTAKİ İNSAN CAN DERDİNDE

Ancak sokaktaki insan mali durumdan çok can güvenliğini daha fazla düşünür hale gelmiş. Konuştuğum kişiler yükselen suç oranından kaygılı… Bundan dolayı olsa gerek başkentteki polisin varlığı oldukca dikkat çekici.

4 yıl önce yapılan seçimlerde muhalefet sadece 22 valiliğin 2’sini kazanmıştı. Bu seçimlerde muhalefet adaylarının 4 ilde daha Çavez ve ortaklarını zorlayacağı tahmin ediliyor.

Ülke nüfusunun çoğunluğu Çavez gibi Mestizo etnik kökenden geliyor. Çavez’e kadar ülke beyaz azınlıktan gelen yöneticilerin elindeydi. Ve onların döneminde etnik gruplar arasındaki korkunç uçurum henüz unutulmuş değil… Dolayısıyla ülkenin bu nesnel koşulları hesaba katılırsa sınıflar farklı ve ortaklarının seçimlerde yine ilk sırayı alacağı bekleniyor. Ancak şimdi Çavez’e muhalefet sadece geleneksel sağdan değil eski Çavez’cilerden de geldiği bir gerçek…

Çavez’in “Devrimin beşiği” diye tanımladığı doğduğu Barinas kentinde de kendisine karşı ciddi bir muhalefet oluşmuş durumda… PSUV’un bu kalesinde kardeşi Adan’a karşı yarışan aday da ne yazık ki eski bir Çavez’ci.

Kendisiyle görüştüğüm Türkiye’nin Caracas Büyükelçisi, muhalefetin biraz daha şanslı olduğunu belirtiyor. Bu arada İran Büyükelçiliği de Türkiye Büyükelçiliği’ne komşusu. Elçiliklerin bulunduğu yolun adı ise Kemal Atatürk Caddesi…

1612890cookie-checkVENEZÜLLA’DAN… Çavez’in zor günü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.