Venezuela-Meksika ilişkileri hâlâ askıda

Venezuela ve Meksika arasında Kasım ayı başında başlayan söz düellosu, diplomatik gerilime dönüştü. Chavez, Meksika liderini ABD yardakçılığıyla suçlamıştı. İki ülke karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çekmişti.

Meksika hükümetinin Venezula’dan gelecek özürü hala bekliyor olması iki ülke arasındaki sorunun çözümünü tıkıyor, ancak Venezula Hükümetinin, “önümüzdeki gün ve haftalarda bakalım ne olur?” tavrının çözümü ağırlaştırdığını söyleyen Meksika Dış İşleri Bakanı  Luis Ernesto Derbez, “bu durumdan çıkmanın bir çok yolunu bulabilirler” dedi.
 
Venezuela Dışişleri Bakanı Ali Rodriguez  ise,  çözüm arayışında olduklarını ancak kendi hükümetinin suların durulmasını beklediğini söyledi.

İki ülkenin devlet başkanları arasındaki güç ve ideoloji farklılıklarının ağız dalaşına dönüşmesiyle bozulan diplomatik ilişkiler, 14 Kasım’da her iki ülkenin büyükelçilerini çekmesiyle askıya alınsa da Rodriguez, 6 Aralık’da Montevideo’da (Uruguay) yapılacak Mercosur toplantıları sırasında Meksika Dışişleri Bakanı Derbez ile görüşme olasılığı olduğunu söyleyerek kapıları araladı.

Diğer taraftan, Venezuela hükümeti bugün, Pemex’in ( Meksika Devlet Petrolleri) Panama’da kuracağı olası rafineriye Orta Amerika ülkelerinin  leyhine olacağı için destek vereceklerini açıkladı. Ali Rodriguez’in “ inşallah Yaparlar” dediği proje, geçtiğimiz Ekim ayında Panama Devlet Başkanı Martin Torrijos ve Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox tarafından Orta Amerika Ülkelerindeki yüksek fiyatlı petrol ürünlerini daha ucuza temin etmek amacıyla Panama’da olası bir rafineri kurma fikrinden ortaya çıkmıştı.

Rodriguez , “umarım  bir gün, aynı Enarsa (Arjantin), Petropar (Paraguay) veya Petrobras(Brezilya) ile yaptığımız andlaşmalar gibi, Pemex ve Venezula Petrol (Pdvsa) arasında da bir mutabakata varılır” dedi.

Meksika ve Venezuela, 1983’de yaptıkları San Jose Andlaşmasından bu yana,  Karaib  ve Orta Amerika ülkelerine ham madde sağlama ve bu ülkelerin gelişmesini desteklemek üzere fiyatlarda ve ödemelerde uygunluk ilkelerine sağdık kaldılar.   

1119750cookie-checkVenezuela-Meksika ilişkileri hâlâ askıda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.