“Venezuela’da neler oluyor”? paneli 5 Mart’ta

ABD’nin arka bahçesi sayılan ve iç savaşın eşiğine gelen Venezüela’daki son gelişmeler “Venezuela’da neler oluyor?” başlığıyla, 5 Mart’ta Totenham’daki “Field Seat-Kit@pEvi”nde ele alınacak.

“Venezuela’da neler oluyor?” paneli, 5 Mart saat 18.30’da “665 High Road Tottenham N17 8AD” adresinde, Tottenham Hotspur’un yeni stadyumu karşısındaki “Field Seat-Kit@pEvi”nde gerçekleşecek…

Açık Gazete ve “Field Seat-Kit@pEvi”nin ortaklaşa düzenlediği panelde Türkiye’deki 68 kuşağı önderlerinden Mustafa Yalçıner ile Mehmet Taş ve Mesut Akın konuşmacı olarak katılacak. Venezuela sosyalizminin kurucusu Çavez’in ölüm yıldönümüne denk düşen 5 Mart’taki panele bütün toplum davetli olup, Türkçe olan panel ücretsiz izlenebilecek.

Geçen ay Venezuela’nın Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı Meclis Başkanı Guaido başkanlığını ilan etmişti. Rusya, Çin ve Türkiye, “seçilmiş başkan” olduğunu belirterek Maduro’yu desteklerken, ABD ile AB ülkeleri Maduro’nun ülkeyi yönetemediği ve ekonomik olarak ülkeyi iflassa süreklediği savıyla Guaido’yu başkan olarak tanıdıklarını açıklamışlardı.

“YALÇINER, VENEZUELA’DAN GELECEK”

“Field Seat-Kit@pEvi”nden İrfan Şahin “Açık Gazete ile ortaklaşa bu tür söyleşilerin devam edeceğini belirterek, “Venezuela’da dış müdahaleye bütün sosyalistler karşı. Biz bu panelde; Venezuela’da Başkan Maduro Çavez’in koltuğunu doldurabildi mi? Çavez sonrası neler olup bitti? Çavez’in destekçileri Maduro’nun da arkasında mı? Muhalefet taleplerinde haklı mı? Guaido’nun başarılı olma şansı var mı? Sosyalist tavır ne olmalı? gibi sorulara yanıt arayacağız” dedi.

Açık Gazete editörü Faruk Eskioğlu da Venezuela ve Küba konusunda uzman 3 konuşmacının aynı paneli paylaşmasının bir şans olduğunu belirterek “Panelde konuşacak Yalçıner, Venezuela’dan ayağının tozuyla dönmüş olacak. Yalçıner sıcağı sıcağına gözlemlerini bizlerle paylaşacak. Taş ve Akın da yıllardır Venezuela ve Küba konusunda araştırma yazıları kaleme alıyor. Bölgede bulunmuş iki yazar da birikimlerini bizlere aktaracak” diye konuştu.

MUSTAFA YALÇINER KİMDİR?

1950’de İzmir’de doğdu. Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) kurucularından Marksist-Leninist eylemci, Emek Partisi GYK üyesi, Özgür Gündem ve Evrensel gazeteleri köşe yazarı. Yalçıner; Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga’nın öldürüldüğü Nurhak dağındaki çatışmadan ağır yaralı şekilde kurtuldu. THKO ve TDKP davalarından toplam 15 yıl cezaevinde yattı. Arap Dünyasında Ayaklanma (2011) başlıklı kitabı bulunan Yalçıner, Latin Amerika ülkelerindeki özgürlük mücadeleleri üzerine de pek çok makalesi bulunuyor. 23 Şubat’ta (2019) da Venezuela’ya bir haftalığına gidecek olan Yalçıner, Yabancı dil olarak iyi derecede İngilizce biliyor.

MEHMET TAŞ KİMDİR?

Taş, 1953’te Samandağ’da doğdu. İÜ’de fizik okudu. 1967 sonrasında TİP ve DevGenç’te mücadele etti. 12 Mart 1971’de TKP saflarına atıldı. 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında aranmaya başlayınca, önce Almanya sonra Küba’ya gitti. 1982-88 arasında kaldığı Küba’da ekonomi politika dalında üniversite bitirdi. 1989’dan bu yana yaşadığı Londra’da, City Islington Collge’de ekonomi finans ve matematik öğretmeni olarak çalışıyor. Bağımsız gazetelerde siyasi analiz yazılarıyla da tanınıyor. Taş evli ve iki kızı var. Küba ve Venezuela’yla ilgili araştırma yazıları bulunuyor. Yabancı dil olarak İngilizce ve İspanyolca biliyor.

MESUT AKIN KİMDİR?

1955’te Adana Kozan’da doğdu. Ankara Dil Tarih, Boğaziçi Üniversitelerinde okudu. 1988’de Londra’da siyasi sığınmacı oldu. Birbeck’de sosyoloji ve tarih, Golsmith ve Westminister kolejlerinde tercümanlık okudu. Dernek ve belediyelerin danışma servisleri ile mahkemelerde tercümanlık yaptı. LTR’da program yaptı. Pek çok Küba ve Venezuela’ya gitti. İki ülkeyle ilgili araştırma yazıları bulunuyor. Yabancı dil olarak İngilizce ve İspanyolca biliyor.

 

2274640cookie-check“Venezuela’da neler oluyor”? paneli 5 Mart’ta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.