Venezuela’dan gümrüksüz peynir, pirinç ve susam ithal edilecek!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Türkiye ekonomik kriz ve enflasyonla boğuşan Venezuela’dan sıfır gümrükle peynir ithal edecek…

Türkiye İstanbul Fatih’te bulunan Bizans döneminden kalma Kariye Müzesi’nin ibadete açılmasını tartışırken Resmi Gazete’de bu kararla birlikte yayınlanan sıfır gümrüklü ithalat kararı gölgede kaldı. Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile ekonomik kriz ve yüksek enflasyonla boğuşan Venezuela’dan ithal edilecek ürünlerin gümrük vergileri yeniden düzenlendi. Buna göre bu ülkeden ithal edilecek bazı tarım ürünlerinde gümrük vergisi sıfırlandı. Bu ürünler arasında taze peynir ve türevleri, pirinç, yulaf, yer fıstığı, ayçiçeği, susam, aspir ve Hint yağı tohumlarıyla kakao ve yağlı tohumların unları yer alıyor.

Peynir

KARİYE MÜZESİNİN İBADETE AÇILMASI TARIMI KURTARACAK MI

Ayasofya’nın ibadete açılmasının ardından bu kez de İstanbul Fatih’teki Kariye Müzesi’nin ibadete açılmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı kararı bugünkü Resmi Gazete yayımlandı. Buna göre Bizans döneminde 6. yüzyılda kilise olarak inşa edilen, İstanbul’un fethinin ardından 1511’de ise camiye dönüştürülen tarihi yapı 1945 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüştü. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre Kariye Müzesi’nin 2019 yılındaki ziyaretçi sayısı 200 binin üzerindeydi.

75 YIL ÖNCEKİ BAKANLAR KURULU KARARI İPTAL EDİLDİ

Danıştay 19. Dairesi’nin söz konusu Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesiyle, Kariye Müzesi’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

BİR YANDA KARİYE TARTIŞMASI BİR YANDA SIFIR GÜMRÜKLÜ İTHALAT

Ancak bu tür tartışmalarla oyalanan Türkiye’de tarım üreticileri zor günler geçirirken bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan bir başka Cumhurbaşkanı kararı da Venezuela’dan ithal edilecek tarım ürünlerinden gümrük vergilerinin sıfırlanmasıyla ilgiliydi. “Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması Hakkında Karar” başlığını taşıyan Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

VENEZUELA’DAN PEYNİR, PİRİNÇ VE SUSAM İTHALATINA SIFIR GÜMRÜK

Türkiye ile Venezuela arasındaki ticaretin geliştirilmesi Anlaşmasına dayandırılarak alınan karara göre ekonomik kriz ve yüksek enflasyonla boğuşan Venezuela’dan tarım ürünleri ithal edilecek. İthal edilecek ürünlerin bazılarında gümrük vergisi, toplu konut fonu ve tarım katkı payı sıfır olarak belirlendi. Bu ürünler arasında taze peynir ve türevleri, pirinç, yulaf, yer fıstığı, ayçiçeği, susam, aspir ve Hint yağı tohumlarıyla kakao ve yağlı tohumların unları yer alıyor.

İTHAL EDİLECEK ÜRÜNLER VE MİKTARLARI

Buna göre toplamda 2 bin 500 ton peynir, 1000 ton pirinç, 2 bin ton yulaf, 400 ton yer fıstığı, 1000 ton kolza tohumu, 5 bin ton ayçiçeği tohumu, 2 bin ton susam, aspir ve Hint yağı tohumu ile toplam 2 bin 200 ton kakao ve yağlı tohumlar içeren ürünler ithal edilecek.

 

 

2443520cookie-checkVenezuela’dan gümrüksüz peynir, pirinç ve susam ithal edilecek!
Önceki haberProf. Dr. Bingür Sönmez: Koronavirüs ani kalp durmasına yol açabilir
Sonraki haberDoğal gaz müjdesi 83 milyona değil
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.