Vergi kaçakcılığına e-denetim

Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Mahmut Vural’ın verdiği bilgiye göre, Avrupa Birliği’nin 2 milyon 320 bin Avro’luk finansman katkısında bulunacağı Bilgisayar Destekli Denetim Programı, geçtiğimiz günlerde AB Konseyi’nce de onaylanarak kesinleşti.


Almanya ve İngiltere’nin koordinatör ülkeler olarak destek vereceği proje ile Hesap Uzmanları Kurulu’nun denetim altyapısı tamamen yenilenecek.


Mevcut altyapı, önümüzdeki haftadan itibaren bilgisayar destekli denetime uygun hale getirilmeye başlanacak. Bilgi İşlem Merkezi de bu süreçte, yeni donanım ve yazılımlar ile tamamen elektronik hale gelecek. Merkezde, çok geniş bir bilgi ağı oluşturulacak.


Bilgisayar destekli denetime yönelik altyapı çalışmaları sürerken, denetim elemanları da yeni sisteme uyum eğitimi alacak. Bu amaçla, hesap uzmanları, gruplar halinde Almanya ve İngiltere’ye staja gönderilecek. Uzmanlar, bu iki ülkede denetim sisteminin nasıl işlediğini, vergi kayıp ve kaçağına karşı ne tür denetim tekniklerine başvurulduğunu yerinde inceleyecek.


İngiliz ve Alman uzmanlar da Türkiye’ye gelerek, hem yeni sistemin kurulmasına katkı sağlayacak hem de bilgi ve birikimlerini anlatacaklar.


Yeni denetim programının kuruluş çalışmaları 2 yıl içinde tamamlanacak. Böylece, Türkiye’de vergi denetimlerinin önemli bölümünü gerçekleştiren ve ortaya çıkarılan vergi kaçaklarının yarısında imzası bulunan hesap uzmanları, en geç 2 yıl sonra tümüyle bilgisayar destekli denetime geçmiş olacaklar.

1026730cookie-checkVergi kaçakcılığına e-denetim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.