‘Vetonun sorumluluğunu kaldıramazlar’

Babacan, uluslararası toplumdan Rumların veto sınırındaki duruşundan geri adım atması için baskı yapmasını istedi. Türkiye’nin AB müzakerelerine başkanlık eden Babacan,  “Veto Avrupa’ya çok uyan bir yöntem değil” dedi.


İngiltere’de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times’a konuşan Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye ile AB arasındaki tam üyelik müzakerelerinin başarısının sadece Türkiye ve Avrupa için değil, bütün dünya için hayati öneme haiz olduğunu söyledi.


Babacan, Türkiye’nin AB üyeliğinin, AB’nin değer ve ideallerinin Müslüman bir ülkeyle de paylaşılabileceğinin kanıtlanması açısından bir test niteliği taşıdığını belirtti.


Türkiye-AB üyelik müzakerelerinin çökmesinin özellikle İslam dünyasına gönderilecek son derece tehlikeli bir mesaj olacağını kaydeden Babacan, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Kafkaslar’da Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin yakından izlendiğine işaret etti.


Müzakerelerin kesilmesinin dünyanın geleceğini de etkileyeceğini kaydeden Babacan, “müzakerelerin başarısının bütün dünya için hayati öneme haiz olduğunu” ifade etti.


KIBRIS SORUNU


Babacan, Kıbrıs ile ilgili sorular üzerine de, “Türkiye limanların ve havaalanlarının açılması konusunda tek taraflı bir şey yapmayacaktır, bu gayet açık” dedi.


Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin veto hakkını kullanarak AB ile Türkiye arasındaki görüşmeleri kesintiye uğratmanın sorumluluğunu kaldıramayacağını kaydeden Babacan, uluslararası toplumdan Rumların veto sınırındaki duruşundan geri adım atması için baskı yapmasını da istedi ve “Veto Avrupa’ya çok uyan bir yöntem değil” dedi.


Görüşmelerin kesintiye uğramasının Türk halkının AB’ye olan inancını zedeleyeceğini belirten Babacan, “Türk halkı böyle bir kesintiyi yolun sonu olarak görecektir” dedi. Babacan, böyle bir durumda halkı sorunun Kıbrıs meselesinden kaynaklandığına ikna etmenin de güç olacağına işaret etti.


 

1033390cookie-check‘Vetonun sorumluluğunu kaldıramazlar’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.