Vicdani reddini açıklayınca gözaltına alındı

Vicdani retçi İsmail Saygı, cumartesi günü işe giderken polisin durdurduğu dolmuşta kimlik kontrolü sonucunda gözaltına alındı ve buradan Üsküdar Askeri İnzibatı’na götürüldü. Saygı’nın Maslak 3. Kolordu Komutanlığı’na teslim edileceği öğrenildi. Askerliğinin yedinci ayında vicdani reddini açıklayan Saygı’nın Kars Kağızman’daki birliğine gönderilmesi bekleniyor.


Saygı’nın avukatı Ahmet Fazıl, Saygı’nın vicdani ret tutumunu sürdürdüğü ifade ederken, sağlık durumunun iyi, moralinin yerinde olduğunu açıkladı.


Saygı, Kars Kağızman’da askerlik yaptığı sırada izinli olarak geldiği İstanbul’da İnsan Hakları Derneği’nde 15 Kasım 2006’da vicdani reddini açıklamıştı. Saygı açıklamasında, “Askerlik yaptığım 7 ay süresince, askerlik mantığının içerisindeki şiddet, ölme ve öldürme öğretilerinin benim yaşam tarzıma ve hayat görüşüme uymadığını anladım. Asker olarak geçirdiğim 7 ay boyunca kendime olan saygımı ve ruhsal sağlığımı kaybetmeye başladım. Bu sebeplerden dolayı bünyesinde şiddeti barındıran hiçbir kurum ve kuruluş ile bağımın kalmamasına karar verdim” demişti.


Bugüne kadar Türkiye’de 64 kişi vicdani reddini açıkladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ vicdani retçi Osman Murat Ülke’nin davası nedeniyle “vicdani ret nedeniyle askerliğini yapmayan insanların Askeri Ceza Yasası uyarınca yargılanması doğru değildir” kararı vermiş, Türkiye bu karar üzerine vicdani ret hakkıyla ilgili düzenleme yapacağını açıklamıştı.


Türkiye’de vicdani retçi olduğunu açıkladığı halde “halkı askerlikten soğutmak ve emre itaatsizlik” gerekçesiyle Mehmet Bal, Osman Murat Ülke, Mehmet Tarhan ve Halil Savda yargılandı.

1056820cookie-checkVicdani reddini açıklayınca gözaltına alındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.