‘Vicdani ret’ TBMM gündeminde

BDP Milletvekili Tuncel’in vicdani reddin tanınmasını içeren yasa teklifi TBMM Milli Savunma Komisyonu’nun gündemine alındı. Teklife göre vicdani ret hakkından muvazzaf er, erbaş, astsubay ve subaylar da yararlanacak.

Milli Savunma Bakanlığı bürokratlarının üzerinde çalıştığı vicdani redde ilişkin yasa tasarısı henüz son şeklini almadan, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in vicdani reddin tanınmasını içeren yasa teklifi TBMM Milli Savunma Komisyonu’nun gündemine alındı. Tuncel tarafından hazırlanan teklife göre, “ahlaki, vicdani, siyasi, dini ya da benzer gerekçelerle askerlik hizmetini yapmak istemeyenler” askerlik hizmetine tabi tutulmayacak.

Vicdani ret hakkından muvazzaf er, erbaş, astsubay ve subaylar da yararlanacak. Askerlik hizmetini bir kamu kurumunda yapmak isteyenler, öğrenim durumları, yaşları ve yetenekleri doğrultusunda zorunlu askerlik hizmetinin süresini geçmeyecek şekilde kamu hizmetine yönlendirilebilecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri vicdani ret hakkını tanıtıcı yazılı ve görsel araçlar hazırlamakla yükümlü olacak.

Kamu hizmeti

Bir kamu kurumunda çalışırken vicdani reddini açıklayan yükümlülerin kurumlarındaki hizmetleri “kamu hizmeti” olarak değerlendirilecek. Kamu hizmeti yapmayı da reddeden vicdani retçilerin durumu, bağımsız kurullar tarafından karara bağlanacak, ancak bu nedenle vicdani retçiler hakkında soruşturma açılamayacak.

Teklifle, Askeri Ceza Kanunu’nun “milli mukavemeti kırmak” başlıklı ve Türk Ceza Kanunu’nun “halkı askerlikten soğutmak” başlıklı maddeleri yürürlükten kalkıyor. Teklif, halen vicdani reddini açıkladığı içinde hakkında soruşturma başlatılanların soruşturmalarının sona ermesini öngörüyor.

MERİÇ TAFOLAR/Milliyet

1324160cookie-check‘Vicdani ret’ TBMM gündeminde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.