‘Vicdani retçilerle’ ilgili çalışma yokmuş

Vecdi Gönül, İçişleri Bakanlığı’nın yurtdışında bulunup da dövizle askerlik yapmayanların vatandaşlıklarını kaybettiren Nüfus ve Vatandaşlık Kanunu’ndaki bir maddenin değiştirilmesi yönünde bir çalışma yaptığını kaydetti.


Bulgaristan Savunma Bakanı Veselin Bliznakov, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ü Bakanlık’taki makamında ziyaret etti. Görüşmeden önce açıklama yapan Gönül, ”Askerlik yapmayan vicdanı retçilerle ilgili ne gibi yaptırımlar öngörülüyor?” sorusu üzerine, şunları söyledi:


”Vicdani retçilerle ilgili bir açıklama yapmadım, sabahleyin. Sabah sordukları konu, İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı ve yurtdışında bulunup da Türkiye’ye gelip askerlik yapmayanların vatandaşlık kaybettirilmesi konusunda yeni hazırlanan kanun tasarısı karşısında bakanlığımızın durumunu sordular…


Bakanlar Kurulu’nda vicdani retçilerle ilgili imzaya açılmış herhangi bir kararname, kanun tasarısı yoktur. Nüfus ve Vatandaşlık Kanunu’ndaki bir maddeyi İçişleri Bakanlığı değiştirmektedir. Bu nedir? Yurtdışında bulunup da dövizli askerlik hizmetini yapmayanlar vatandaşlıklarını kaybetmekteydiler. AB, doğru bulmadığı için Türkiye’ye telkinde bulundu, müzakereler sırasında. ‘Vatandaşlığı kaybettirmeyin, başka bir müeyyideye bağlayın’ diye. İçişleri Bakanlığı da hazırladığı kanun tasarısıyla Bakanlar Kurulu’na getirdi. Bundan sonra yurtdışında bulunup da dövizle askerlik mükellefiyeti bulunan insanların askerliklerini yapmamaları halinde eğer o kanun geçerse, vatandaşlıklarını kaybetmeleri artık söz konusu olmayacak. Buna karşılık da bakanlığımız Askerlik Kanunu’nda gerekli değişikliği yapma çalışmalarına başlamıştır.”

1028870cookie-check‘Vicdani retçilerle’ ilgili çalışma yokmuş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.