Villa yapmak serbest, buğday ekmek yasak!

Ekinlerini biçmeleri ‘yasak’ diyerek engellenen köylüler, kaymakamın müdahelesinin ardından ekinlerini biçebildiler. Patara’da tarımın yok edilmek istendiğini belirten köylüler, “burayı tamamen kendi ellerine geçirmek istiyorlar” iddiasında bulundu. Ekin biçme sorunu olmadığını savunan Muhtar Otlu, “olay tamamen yanlış anlaşılmadan kaynaklanmış” dedi.

EKİN BİÇMEYE GELEN KÖYLÜYE ENGEL

Antalya’nın Kaş İlçesine bağlı antik kent Patara’daki arkeolojik sit alanında köylülerle kazı evi yetkilileri arasında ekin biçme tartışması yaşandı. İddiaya göre, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisindeki ekinlerini biçmek için bu sabah biçerdöverle tarlalarına gelen köylüler, kazı evi komiserinin engellemesiyle karşılaştı. Ardından jandarmanın olay yerine gelmesiyle sit alanından çıkarılan biçer döverler, daha sonra Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya’nın izniyle kaldıkları yerden ekinleri biçmeye devam ettiler.

‘BİZ BURADA DOĞDUK, ONLAR YOKKEN BURAYI BİZ BEKLEDİK!’

Patara’daki arazi sahiplerinden Osman İpek, bu sabah biçer döverle birlikte ekinlerini biçmeye gittiklerini belirterek yaşananları şöyle anlattı: “Biçer döver çalışmaya başlayınca kazı evinin bekçileri geldi ve çalışmamızı ‘yasak’ diyerek engelledi. Biz de bu kadar ekini elle biçemeyeceğimizi söyledik kendisine. Biz burada yirmi yıllardan fazladır biçerdöverle ekinlerimizi biçiyoruz hiç böyle bir şeyle karşılaşmadık. Bize ‘birinci derece sit alanı içerisinde makinalı tarım yapılamaz’ diyorlar. Kazı evi çalışanları, siz buranın sit alanı olduğunu bilmiyor musunuz, diyorlar. Biz burada doğduk. Tabii ki biliyoruz. Daha onlar burada yokken biz buraları bekliyorduk.”

KAYMAKAM, ‘BİR GÜNLÜK’ İZİN VERDİ

Kazı evi çalışanlarıyla aralarında geçen ekin biçme tartışmasının ardından jandarmanın olaya müdahale ettiğini anlatan İpek, “jandarma biçerdöverlerin tarlalarımızdan çıkarılmasını istedi. Ardından Patara’da olduğunu öğrendiğimiz Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya’ya durumu anlattık. Kaymakam da sadece bugünlük olmak koşuluyla tarlalarımızdaki ekini biçebileceğimizi söyledi. Bir günde bütün ekinleri nasıl bitirelim. Ayrıca bu alandaki zeytin hasadı zamanında da benzer sorunlar yaşanıyor. Zeytinlerimizi toplatmıyorlar” diye konuştu.

DEVLET FİDAN VERDİ DİKTİK, AMA ZABIT TUTTULAR

Patara’da köylüye zulüm yapıldığını öne süren köylülerden Emine Ekizoğlu da, “benim burada zeytin ağaçlarım var, geçen yıl hasat ederken zabıt tutturmaya kalktılar. Köylüye işkence yapılıyor burada. Bu zeytinleri babam ölmeden önce dikmiş ve bana miras kalmış. Bana ‘bu zeytinleri kökleyin’ dediler. Birinci derece sit alanı içerisine zeytin dikilmezmiş. Patara’da çıkan yangınlarda da yanan zeytinlerimizin yerine yenilerini diktik. Bu fidanları bize devlet verdi, diktik ama arkasında hakkımızda zabıt tutuldu. Ormanda da ağaçlar yandı ve yerine yenileri dikildi. Neden sadece köylüye yapılıyor bu anlamıyorum. Burada taraf tutulduğunu düşünüyorum. Ben burada küçük bir gölgelik yapsam suç oluyor ama bazıları koskoca inşaat dikiyor onlara hiç sorulmuyor. Ben mahkeme mahkeme koşturuyorum, başkaları sefa sürüyor” iddiasında bulundu.

‘PATARA’YI ELE GEÇİRMEK İSTİYORLAR’ İDDİASI

Tarlasını sürmesi engellenen köylülerden Zahit Karakitapoğlu ise , “Patara’da tarımı da yok ederek burayı tamamen kendi ellerine geçirmek istiyorlar” iddiasında bulunarak , “Buradaki halk arazisini işleyemezse ne yapacak. Arazisini ekiyor ancak biçemiyor. Köylünün emeği de yabana gidiyor. Köylünün buradaki tarihi dokuya hiç bir zararı yok. Bu konuda yasal bir danayanakları yok. Sit alanlarında tarım yapılabiliyor” diye konuştu.

BUGÜNE KADAR BÖYLE SORUN GÖRMEDİK

Tarlalarını ekerken bir sorun çıkmadığını ancak bu sabah ekin biçmek için tarlalarına gittiklerinde jandarmanın haklarında zabıt tuttuğunu anlatan Mehmet Özlü, yaşanan tartışmanın ardından, “Burada herkesin tapusu var. Eğer tarlamızı ektirmeyeceklerse kamulaştırsınlar. Burada kazıların başladığı 1988 yılından bu yana hep bu tür sorunlarla karşılaşıyoruz. Ben 1965 doğumluyum, kazılar başlayana kadar hiç böyle bir sorunla karşılaşmadık. Şimdi millete işkence, zulüm her şey var” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

TARİHE BİR ZARARIMIZ YOK

Doğma büyüme Pataralı olduğunu anlatan Hasan Gökdağ da, “Kendi yerimizde kepaze oluyoruz burada. Bizim burada tarihe, taşa meclise bir zararımız yok. Rençberlik yapıyoruz sadece. Millet de biziz meclis de biziz. Buraları yıllardır biz bekledik, şimdi bizi buradan kovmak istiyorlar. Ülkenin her yerinde sit alanları var ve ekilip dikilebiliyor” dedi.

MUHTAR OTLU: ‘YANLIŞ ANLAŞILMA VAR, SORUN YOK’

Köylülerin iddialarıyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Patara- Gelemiş köyü Muhtarı Arif Otlu, sit alanı içerisinde yaşanan gerginliğin bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını ve bu konuda herhangi bir sorunun olmadığını söyledi.

VİLLA YAPMAK SERBEST, BUĞDAY EKMEK YASAK

Patara son olarak Özel Çevre Koruma Bölgesi ve üçüncü derece arkeolojik sit alanı sayılan alanda yapımına izin verilen villalarla gündeme gelmişti. Tarlalarındaki ekinin biçilmesi engellenen köylüler, “Patara’da villa yapmak serbest ama buğday ekmek yasak” yorumunda bulundular.

İLGİLİ FOTOĞRAFLAR

Arkeolojik sit alanı içerisinde 150 dönüm civarında ekili arazi bulunuyor

Kaykamın izniyle köylüler ekinlerini biçebildi

Mehmet Özlü (solda) ve Hasan Gökdağ

Osman İpek ve Emine Ekizoğlu

Patara’daki villa inşaatları uluslararası tepkilere de neden olmuştu

Zahit Karakitapoğlu solda

1529490cookie-checkVilla yapmak serbest, buğday ekmek yasak!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.