Viyola sanatçısı Ruşen Güneş’i kaybettik

Viyola sanatçısı Rusen Güneş’i kaybettik. Duayen sanatçı tedavi gördüğü Londra’da yaşamını yiitirdi. Londra Filarmoni Orkestrası’nın birinci viyolacısı olarak 10 yıl görev yaptıktan sonra 11 yıl süreyle BBC Senfoni Orkestrası’nın birinci viyolacısı olarak çalışmıştı.

RUŞEN GÜNEŞ KİMDİR?

1940 yılında Ankara’nın Beypazarı ilçesinde doğdu. İlkokulda, Hikmet Şimşek’ten mandolin dersleri alarak müziğe başladı, Hüsnü Özbayezit ile bir yıl keman çalışarak girdiği Ankara Devlet Konservatuvarı sınavını kazanarak Necdet Remzi Atak’ın keman öğrencisi oldu. Bir yaylı dörtlü çalışması için kimse viyola çalmak istemeyince, bu enstrümana yöneldi.

1961’de konservatuvarı bitirdikten sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ‘na katıldı. 1963’de bir bursla gittiği İngiltere’de iki yıl Kraliyet Müzik Koleji’nde Frederick Riddle ile çalıştı. Türkiye’de askerlik görevini yaptıktan sonra İngiltere’ye göç etti . William Primrose’un davetiyle bir yıl da BD’de çalıştıktan sonra İngiltere’ye dönerek Londra Filarmoni Orkestrası’nın birinci viyolacısı olarak 10 yıl görev yaptı. Daha sonra 11 yıl süreyle BBC Senfoni Orkestrası’nın birinci viyolacısı olarak çalıştı.

Adnan Saygun’un Viyola Konçertosu’nun ilk seslendirmesini Ankara’da CSO ile yaptı. Kendi siparişi üzerine Cengiz Tanç’ın yazdığı Viyola Konçertosu’sunun da dünya prömiyerini yapan Ruşen Güneş, Necil Kazım Akses, Yalçın Tura, Ateş Pars gibi bestecilerin değişik formlardaki viyola eserlerinin ilk seslendirmelerini gerçekleştirdi.

Çeşitli Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de değişik oda müziği gruplarıyla da çalışan Ruşen Güneş, 2013’te piyanistimiz İdil Biret’le Ateş Pars’ın piyano-viyola sonatının dünya prömiyerini yaptı.

Semih Korucu’ya sipariş ettiği Sema adlı yapıtın prömiyerini Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde yapan Ruşen Güneş, bir eğitimci olarak da kaliteli viyolacılar yetiştirmek için çaba gösteriyordu.

İstanbul Mimar Sinan ve İzmir Yaşar Üniversiteleri’nde master-doktora dersleri verdi, Ankara’da ustalık sınıfları düzenledi. Çeşitli beste ve viyola için düzenlemeleri de bulunan sanatçı, önemli Türk şairi Orhan Veli’nin şiirleri üzerine besteleriyle özel dinletiler de sunmuştu.

1998’de Kültür Bakanlığı’nca verilen ”Devlet Sanatçısı” unvanına ve 2014’de verilen Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası’na sahip olan Ruşen Güneş, halen solistlik yanında İzmir Yaşar Üniversitesi’nde viyola ve oda müziği profesörü olarak görev yapıyordu.

AÇIK GAZETE: Güneş ailesi ve sanatseverlerin başı sağolsun diyoruz…

2420120cookie-checkViyola sanatçısı Ruşen Güneş’i kaybettik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.