‘Vize de farklı uygulamalara dikkat’

Sıdıka ve Mustafa Deveci konuyla ilgili olarak yaptıkları açıklamada vatandaşları şöyle uyardı:


“İngiltere son yıllarda yoğun olarak yaşadığı göçmenlik sorununu yeni uygulamalarla çözümlemek istemektedir. Ekonomik büyümenin iş gücüne bağlı olduğunun farkında olan hükümet, aynı zamanda kendi halkını memnun etmek amacıyla İngiltere’ye göç eden kişilerin haklarını sürekli kısıtlamaktadır. Bu durumda İngiliz göçmenlik hukukunu çok karmaşık bir hale getirmiş ve mevcut sistem, hem İngiltere’ye gelen kişileri hem de sistemi işleten İçişleri Bakanlığı çalışanlarını zor durumda bırakmaktadır. Göçmenlere verilen haklar kişinin ülkesine, aldığı vizeye (çalışma, öğrenci, turist vs.) göre  çok farklılık göstermektedir. Bu nedenle Türk vatandaşlarının haklarını iyi bilmeleri ve aramaları gerekmektedir…”


Karmaşık durumun özellikle Ankara Anlaşması başvurularında yaşandığına dikkat çeken OEC yetkilileri, başvurulara verilen yanıtların gecikmesi hakkında da şunları söyledi:


“Başvuruların askıya alınması ve tüm başvuru sahiplerinin bir süredir cevap alamaması bunun bir göstergesidir. Home Office’in açık bir tavır takınamaması hem bu alanda hizmet veren avukatları, hem de başvuru sahiplerini zor durumda bırakmaktadır. Bu bekletmelerle ilgili İçişleri Bakanlığı, daha önceki tecrübelerini göz önünde bulundurarak ve Sutton raporunu dikkate alarak mevcut kanunda bazı değiklikler yapılacağı ve başvuruların bu doğrultuda değerlendireceği şeklindeki açıklamasını sürekli yinelemiştir. Bulgaristan ile Romanya’dan yapılan başvuruları mercek altına alan rapor Haziran 2004’ te açıklanmıştır ve konuyla ilgili sorunların çözümlenmesi doğrultusunda tavsiye niteliği taşımaktadır. Raporun yayınlanmasının üzerinden dokuz ay geçmiş olmasına rağmen İçişleri Bakanlığı’nın bu doğrultuda yapmayı planladığını değişiklikleri hala yapmamış olması kafalarda soru işareti yaratmaktadır.”


SEÇİM KURBANLARI


Ankara Anlaşması başvurularının politik bir boyut kazandığını ifade eden Deveci çifti şöyle koruştu:


“Ocak 2005’te yapılan açıklama sınır kapılarından yapılacak olan başvuruların değerlendirilmeye alınacağı yönündeydi. Bu uygulama İngiltere’ye vizesiz giriş yapmak isteyen kişileri kapsamaktadır. Bu tur kişilerin iltica talebinde bulunmak yerine, Ankara Anlaşması’na yönlendirilirse, iltica başvurularının sayısını düşecektir. Nitekim Şubat ayı İçişleri Bakanlığı basın bülteninde iltica başvurularında sürekli düşüş olduğunu açıklamıştır.  Buradaki en büyük çelişki geçerli bir vizesi varken başvuru yapmış olan vatandaşlarımızın başvurularının hala bekletilmesidir. Ayrıca yukarıda bahsi geçen iki aday ülke vatandaşlarının başvuruları yeniden değerlendirilmeye başlanmıştır. Home Office’in konuyla ilgili açıklaması bu tür başvuruların bu ay sonunda çıkacak yeni bir yönetmeliğe (guidance)a göre değerlendirileceğidir. Olayın politik boyut kazandığı bir gerçek ise, bu durumda olan kişilerin başvurularının Mayıs ayında yapılması planlanan seçimlerden önce değerlendirilmeyeceğini söyleyebiliriz. Bulgar ve Romenlerden çok büyük ders alan İşçi Partisi hükümeti, ki olaylar İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Beverley Hughes ‘in istifa etmesine sebep olmustur, aynı şeyleri seçimlerden önce yaşamak istememektedir. Gözüken odur ki Ankara Anlaşması başvuruları seçimleri kazanacak olan partiye bırakılmaktadır.”


Ankara Anlaşmasının AB ile yapılmış bir anlaşma olduğuna vurgu yapan Sıdıka Deveci “İngiltere’nin alabileceği önlemlerin sadece gerçekten girişimci veya serbest meslek sahibi olan kişileri diğerlerinden ayırt etmeye yönelik olabileceğini” söyledi.


Deveci çifti, “Bunun anlamı da Ankara Anlaşması ile  vize almış veya alacak kişilerin kanunların belirlediği çerçevelerde işlerini yürüttükleri sürece korkacak bir durumlarının olmadığıdır. Bütün bunların ışığında Ankara Anlaşması ile vize başvurusunda bulunmuş veya başvuruda bulunacak kişilerin kanunların belirlediği şartlarda çalışmalarını devam ettirmeleri ve bu doğrultuda hareket etmeleri yararlarına olacaktır” şeklinde konuştu.


Konuyla ilgili olarak bilgi almak isteyenler 020 8527 1144 numarali telefondan OEC yetkilileriyle görüşebilirler.


FOTOĞRAF: OEC Visas yetkilileri Sıdıka ve Mustafa Deveci

779160cookie-check‘Vize de farklı uygulamalara dikkat’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.