“Vizesiz Avrupa hayal olmaktan çıkıyor mu?”

Bir süre önce Türkiye’de Güler Kaşmaz’ın İstanbul’daki İngiliz Başkonsolosluğu’na yaptığı ‘Ankara Anlaşması’ uyarınca vize talebinin kabul edilmesi, Londra’daki avukatlık bürosu tarafından ‘Vizesiz Avrupa yolu açıldı’ olarak basına duyurulmuştu.

Avukat İrfan Çangatin, Türk vatandaşlarına AB’de çalışma hakkı veren Ankara Anlaşması konusunda şu bilgileri verdi:

“Ankara Anlaşması, sadece İngiltere ve Türkiye arasında gecerli bir anlasma değil. 1993’den başlayarak Almanya ve Hollanda gibi Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerde Ankara Anlaşması’na dayalı hak talepleri avukatlar aracılığıyla başladı. İlk başvurular ülke hükumetleri tarafından reddedildi. İç hukuk kuralları tükenince de, davalar ’Lahey Adalet Divanı’na (ECJ) taşınmaya başladı.

Örneğin, benim Ankara Anlaşması’na dayanarak yaptığım ilk başvuru 1993/94 yıllarındaydı. İçişleri Bakanlığı (Home Office) basvuruyu reddetti. İngiltere’deki dava yolları tükendi ve dava ECJ’a taşındı. 1994’de bu davanın EJC’da görüleceği günün bir öncesi gün İngiltere İçişleri Bakanlığı davayı kaybedeceğini anlayınca dava sahibine iltica nedeniyle oturum verdi ve dolayısıyla ECJ Ankara Anlaşması başvurusuna bakmadı.

ECJ Ankara Anlaşması ile ilgili olarak bir çok önemli kararlar alarak, anlaşmanın nasıl uygulanması / yorumlanması gerektiğini AT hükümetlerine açıklamaya çalıştı. Başlangıçtaki durum, mahkemenin sunduğu bir orta yoldu: buna göre her ne kadar Türkiye’de yaşayan TC vatandaşlarının Ankara Anlaşması’na dayanarak Avrupa’ya çıkmaları olası değilse de, herhangi bir nedenle ve yasal olarak Avrupa’da bulunan TC vatandaşları bu anlaşmanın hükümlerinden yararlanabiliyorlardı. Bu konudaki en önemli dava ’Savaş’ davası olarak bilinen davaydı.Daha sonra Dari/Tüm davası diye bilinen dava ve bizim firma tarafindan kazanılan Payir davası Ankara Anlasması’nın Ingiltere’de kapsamlı bir sekilde uygulanmasına yol açtı…”

Ankara Anlaşması nedeniyle kazanılan davaların aslında sermayenin Avrupa Toplulugu (Şimdiki adıyla Avrupa Birliği) içinde daha kolay dolaşmasını sağlamaya yönelik uygulamalar olduğunu belirten Avukat İrfan Çangatin, “Bir tek bizim ‘Payir’ davası ile işçiler/çalışanlar lehine bir karar çıktı. Ankara Anlaşması’ndan kaynaklı işçi/emekci haklarını daha da ilerletmeye, yerleştirmeye kararlıyız” diye konuştu.

İLGİLİ ARAŞTIRMA: İngiltere’de iş kurmak

823000cookie-check“Vizesiz Avrupa hayal olmaktan çıkıyor mu?”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.