W. Post: Türklerle anlaşmak kolay

Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesi ardından Irak’ın Türkiye ve İran tarafından işgal edilip edilmeyeceğini değerlendiren Washington Post gazetesi, Türklerle anlaşmanın kolay olacağını ancak İran’ın sorun çıkarabileceği yorumunu yaptı.

Gazetenin istihbarat muhabiri Dana Priest, Amerikan ulusal güvenliği ve istihbarat konulu son gelişmeleri gazetenin internet sitesi üzerinden okurlarıyla tartıştı. Bir okur, Irak ile ilgili en muhtemel görünün senaryonun, Amerikan askerlerinin bir yıl içinde bölgeden çıkması olduğunu, bu durumda Irak’ın bir iç savaş ortamına sürüklenebileceğini belirtti. Okur Priest’a bu durumda Türkiye’nin Kuzey Irak’ı, İran’ın Güney Irak’ı işgal edip etmeyeceğini ve Bağdat’ın geleceğinin ne olacağını sordu.

“ANLAŞMA SAĞLANMAZSA TÜRKİYE İŞGAL EDEBİLİR”

Priest ise, söz konusu senaryonun gerçekleşmesi halinde Türkiye ve İran’ın bir anlaşma sağlanmazsa işgal etmek isteyebileceği yorumunu yaptı. Priest, Kuzey Irak konusunda bir anlaşmaya varılma ihtimalinin İran’la anlaşmaya varma ihtimalinden daha yüksek olacağını belirtti.

Türkiye’nin Avrupa çerçevesinde iyi bir aktör olarak kabul edilmek istendiğini belirten Priest Türkiye ile anlaşmanın bu nedenle daha kolay olabileceği, ancak İran’ın sorun çıkarabileceği yorumu yaptı.

“BAĞDAT ŞİİLER’İN KONTROLÜNE GEÇER”

Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi halinde Bağdat’ın Şiilerin ve dolayısıyla İran’ı kontrolü altına girebileceğini belirten Dana Priest, bu durumda Sunni devletlerin de müdahale edebileceğini söyledi. Priest, bölgede geniş çaplı bir kaos yaşanma ihtimalini kastederek “Ne yazık ki en kötüsünün gerçekleşmesi hala ihtimal dışı değil” dedi.

1124370cookie-checkW. Post: Türklerle anlaşmak kolay

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.