Washington’da İran karmaşası

Gazete ABD’nin başkentini ziyaret eden İngiltere Parlamantosu üyelerinin, ülkede İran konusunda bir uzlaşma olmaması nedeniyle şaşırdıklarını belirtti. ABD’nin BM Daimi Temilsilcisi John Bolton milletvekillerine, örgütün İran’la ilgili olarak, askeri operasyonu da içerebilecek bir karar almasından yana olduğunu söylediği belirtildi.

Ancak Avam Kamarası Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Mike Gapes’e göre, bu Amerikan Yönetimi’nde İran’la ilgili olarak dile getirilen “en az üç görüşten biri”.

Gapes; Savunma Bakan Yardımcısı Peter Rodman ve Amerika’nın Kuzey Irak’taki eski komutanlarından Carter Hamm’la temaslarındaysa farklı bir görüşün dile getirildiğini “Konuyu, bir el bombası gibi Güvenlik Konseyi’ne atalım ve ne olacağını görelim” diyerek açıkladı.

Mike Gapes’in dile getirdiği bir diğer nokta da, gerek Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü CIA’in, gerekse de Amerikan Senatosu’nun Dış İlişkiler Komisyonu’nun, BM Güvenlik Konseyi’nde İran’la ilgili olarak nasıl bir uzlaşma sağlanacağı konusunda şüpheleri olduğu yolunda.

İRAN’DA AĞAÇLAR KESİLDİ

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Daily Telegraph ise iç sayfalarındaki bir haberde, İran’la ilgili bir iddiaya yer verdi. Gazeteye göre Devrim Muhafızları’nın emriyle, başkent Tahran’da 7 binden fazla ağaç kesildi.

The Daily Telegraph haberini Batılı istihbarat kaynaklarına dayandırmış. Gazeteye göre ağaç kesimiyle amaçlanan BM denetçilerinin gizli bir tesiste zenginleştirilen uranyumdan kalan nükleer atıkları bulmalarını önlemek.

Kesim emrini, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’a yakınlığıyla tanınan Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bekir Halibaf vermiş. Kararın resmi gerekçesi ise Tahran’da ulusal bir park inşa edilecek olması.

1124470cookie-checkWashington’da İran karmaşası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.