WHO: Ölümcül kuş gribi virüsüne hazırlanın

Özellikle Çin’deki yeni kuş vakalarının incelenmesinden sonra yapılan açıklamada, virüsün hızla evrimleşmiş ve virülans etkisini hayli yükseltmiş olduğu belirtildi.


WHO Batı -Pasifik Bölgesel Direktörü Shigeru Omi, virüsün şu haliyle belirsiz bir yapıda olduğunu  ve tahmin edilemeyecek kadar çok yönlü etkileri olabileceğini söyleyerek, çok kötü sürprizler için hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.


Omi, virüsün molküler özellikleri hakkında da bilgiler verdi.H5N1 adlı virüs, Çin’de ve Vietnam’da farklı etkiler gösteriyor.Çin, insanlar arasında kuş virüsü vakası tespit edilemediğini belirtirken, Vietnam, Asya’daki toplam 54 insan ölümün 38 inin kendi ülkelerine ait olduğunu belirtti. Omi, Vietnam’da virüsün insanlar üzerindeki öldürücülük etkisinin geçen seneye göre önemli biçimde azaldığını da ilave etti. Geçen sene Vietnam’da yüzde 60-70 oranında ölüm görülürken, bu sene yüzde 10-20 oranına düşmüş. Virüs Vietnamda daha asemptomatik etki gösteriyor. Vakaların çoğu herhangi bir semptom göstermeden enfekte olabiliyorlar.


Çin’de ise daha ilginç değişimler yaşanıyor. Geçtiğimiz ay iki salgınla ülkenin uzak batı bölgesinde değişik türden çok sayıda kuş öldü. Oysa geçen yıl aynı salgın kuşlar üzerinde daha hafif etki yapmıştı.


Omi, bu değişime bağlı olarak, virüsün oldukça patojenik hale geldiğini ve çok daha fazla sayıda kuş türünü hedef aldığını söyledi. Ayrıca Omi, H5N1 virüsünün Çin ve Vietnam’daki mutant türlerinin hızlı bir şekilde evrimleşmiş olduğu gerçeğinden yola çıkarak, muhtemel bir mutasyonla virüsün insanlar arasında da kolaylıkla yayılabilecek hale gelmesinin en kötü beklenti olduğunu, böyle bir salgına karşı olağanüstü bir hazırlık başlatılması gerektiğini söyledi.


Omi hazırlıklar konusunda, ülkelerin sürekli bilgi alış verişi halinde olmalarını, virüs örneklerini karşılıklı paylaşarak araştırmalarını, gelişmiş yeni aşılar ve anti viral ilaçlar temin etmeye başlamalarını istedi. Omi ayrıca, WHO nun Çin’den gelecek viral örneklere çok ihtiyaçları olduğunu da belirtti.

721490cookie-checkWHO: Ölümcül kuş gribi virüsüne hazırlanın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.