Wikileaks’den bahseden herkes suçlu sayılıyor

Aksi durumda yakın bir gelecekte ABD’de casusluk ve casusa yataklık ve hizmet etmek suçlarından binlerce dava açılacağı ileri sürüldü.

Darleene Storm adlı bir yazarın kaleminden çıkan iddialar önce internet ile alâkalı yayın organlarında yer aldı, ardından birkaç günden beri Açık Gazete’nin taradığı tüm ABD basınında yer buldu. Storm’a göre, Wikileaks ile uzaktan yakından ilgili görünen herkes takip altına alınmıştı.

Amerikan Casusluk Yasası olarak bilinen U.S.Espionage Act, son günlerin gözde konusu Wikileaks üzerine yorum yapan, haber yazan, görüş bildirip bunları internette paylaşan herkesi casus görmeye ve yargılamaya yönelik olarak işletilecek. 1917 yılında I.Dünya Harbi esnasında çıkarılmış ve kurşuna dizilmeye kadar ulaşan türlü cezalarla karşılığı verilen casusluk yasası gereği Wikileaks’e dokunan herkes casus sayılabilecek.

Bununla beraber insan hakları üzerine çalışan sivil kuruluşların hukukçuları bu ölçüde karamsar görünmüyor. Onlara bakılırsa teknik olarak herkesi casuslukla suçlamak olanağı bulunmakla beraber bugünün dünyasına bu çok gerçekçi görünmüyor. Özellike İnternet-bilgisunarın getirdiği özgürlük olanaklarıyla 1917 yasasının birlikte işlemeyeceği iddialar yer alıyor.

1516880cookie-checkWikileaks’den bahseden herkes suçlu sayılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.