Wolfowitz DB’deki görevinden ayrılabilir…

Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz’le ilgili tartışmaların ardı arkası kesilmiyor. Nobel ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz, bugün The Financial Times gazetesinde yayımlanan yazısında, ‘İyi yönetim, liderin seçilme şekliyle başlar’ diye yazdı.

“Dünya Bankası’nın içine düştüğü son kriz, yönetim sorunlarını çözmek için önemli bir şans” diyen Stiglitz, “ABD Dünya Bankası Başkanı’nı, Avrupa da Uluslararası Para Fonu IMF’nin liderini belirleme sevdasından vazgeçmesi gerektiğini öne sürdü.

Yazarın yorumu şöyle:

“Wolfowitz’in Dünya Bankası’ndan ayrılması gerektiği konusunda küresel bir uzlaşma sağlanmış durumda. Demokratik toplumlarda, liderlik güven sağlamayı gerektirir. Bu güveni kaybeden Wolfowitz, kalan üç yıllık görev süresinde de bunu yeniden kazanamayacak. Elbette kendisine yakın olan kişileri yönetime getirebilir ama bu Dünya Bankası’nın 10 bin çalışanını daha da dışlamaktan başka bir işe yaramaz.

Öte yandan, Dünya Bankası’nın çalışmaları, bağış yapanlara dayanıyor. Bu ülkeler de güveni kaybetmiş durumdalar. Wolfowitz ve ekibinin anlamadığı şu: Dünya Bankası Başkanlığı yetki değil bir imtiyazdır. Balık baştan kokar diye bir deyim vardır. Aynı şekilde, iyi yönetim de başkanın nasıl seçildiğine bağlıdır. Bu görev için birinci sınıf isimler var. Ekonomi profesörü Arminio Fraga ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş gibi. Paul Wolfowitz’in bu görevden ayrılması ilk adım olacaktır. Ancak yerine gelecek kişinin nasıl seçileceği de bir o kadar önemlidir.”

FOTOĞRAF: Irak Savaşı’nın da mimarı olarak bilinen Wolfowitz, Başkan Bush’a yakınlığı ile tanınıyor…

1150680cookie-checkWolfowitz DB’deki görevinden ayrılabilir…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.