Wolfowitz, Rice’a danışman oluyor

Eski Dünya Bankası Başkanı, silah kontrolü ve silahsızlanma konularında danışmanlık yapan bir kurulun başına getirildi.

Paul Wolfowitz’in hükümete hakkında rapor hazırlayacağı konular arasında, İran’ın nükleer programı da var.

Wolfowitz geçen yıl, Dünya Bankası’nın etik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle bu kurumun başkanlığından istifa etmek zorunda kalmıştı.

Paul Wolfowitz uzun süredir, hem Amerika Birleşik Devletleri siyasetinde, hem de uluslararası politikada, tartışma yaratan bir isim.

Wolfowitz Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’da, bakan yardımcısı olarak görev yaptığı sırada, Irak Savaşı’nı destekleyenlerin başında gelmişti.

Beyaz Saray içindeki özel statüsü, ona ülkesinin yanı sıra Amerika dışında da çok sayıda düşman kazandırmıştı.

İSTİFASI

Paul Wolfowitz 2005’te ise Dünya Bankası Başkanı olmuş, çalkantılı iki yıl sonrası, bu görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

İstifasının nedeni ise Dünya Bankası insan kaynakları birimine tartışma yaratan bir talimat verdiğinin ortaya çıkmasıydı.

Talimatla, Wolfowitz’in, sevgilisi Şaha Rıza’ın daha yüksek maaşlı bir göreve terfi etmesini sağladığı belirlenmişti.

Paul Wolfowitz’in, Dünya Bankası’nın saygınlığı lekelediği, kurumun diğer ülkelerle -özellikle de Avrupa ülkeleriyle- ilişkilerine zarar verdiği öne sürülmüştü.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı ise dün akşam Wolfowitz’in, Uluslararası Güvenlik Danışma Kurulu’nun başkanlığına getirildiğini doğruladı.

RICE’A RAPOR HAZIRLAYACAK

Eski Savunma Bakan Yardımcısı böylece, önde gelen birçok ismin Bush Yönetimi’ni terk ettiği bir dönemde, bir anlamda yönetime dönmüş oldu.

Bağımsız bir organ olduğu söylenen Uluslararası Güvenlik Danışma Kurulu, silah kontrolü ve silahsızlanma konularında, doğrudan Amerikan Dışişleri Bakanı’na tavsiyelerde bulunuyor.

Paul Wolfowitz bu durumda, Hindistan’la yapılan nükleer anlaşmalar ve Kuzey Kore’yle İran’ın nükleer programları gibi hassas konularda, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice için raporlar hazırlayacak.

Wolfowitz ayrıca Washington merkezli ve muhafazakar eğilimli düşünce kuruluşu American Enterprise Institute’de de görev yapıyor. (BBC)

1165470cookie-checkWolfowitz, Rice’a danışman oluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.