WTO Küba’yı ikna etti

160 üye ülkenin Bakanları hararetli ve dramatik tartışmalarla geçen istişareler ve uykusuz gecelerin ardından toplantı sonunda, küresel ekonomide 1 trilyon dolar ticaret hacmi yaratacak anlaşmaya imza attılar. WTO Başkanı Roberto Azevado Bali toplantısı yalnızca bir başlangıç, bu kez bütün üyeler bir araya gelerek dünyayı WTO ‘ya tekrar kazandırdık” dedi.

Küba dünya ticaretine hız kazandırması beklenen anlaşmayı imzalamamak için direndi. 6 Aralık Salı günü başlayan görüşmelerde ABD’nin Karayip adalarına uyguladığı ambargo nedeniyle anlaşmayı imzalamak istemeyen Küba gizli gerçekleşen bir dizi görüşmenin ardından son anda imza atmaya ikna oldu.

WTO’nun benimsediği yeni ticaret paketinde, ihracata yönelik bazı düzenlemeler yer alıyor. İmzalanan anlaşmanın, gelir kaynakları içinde gıda ticaretinin önemli bir yer alması nedeni ile en çok Hindistan ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülüyor. Bu aşamaya gelininceye değin özellikle Hindistan’daki gıda güvenliği konusu tartışılırken toplantı bir ara kilitlenme noktasına kadar gelmişti.

Bu anlaşma ile 1995 yılından bu yana WTO’nun ilk kez bir ticaret anlaşması imzalayabildiği ifade edildi.

Anlaşmanın imzalandığı ilan edildiğinde Endonezya Ticaret Bakanının eşi Yasmin ve WTO Başkanı Azevado’nun göz yaşlarına hakim olamadıkları dikkatlerden kaçmadı.

Toplantı sürecince Bali’de bazı gruplar tarafından WTO karşıtı protestolar da gerçekleştirdi.

__________________

[email protected]

1557180cookie-checkWTO Küba’yı ikna etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.