Y. Zelanda depremi: 65 ölü

Yeni Zelanda’nın en büyük ikinci kenti Christchurch 6,3’le sallandı, ortalık savaş alanına döndü. 65 kişinin hayatını kaybettiği depremde yollar ve binalar çöktü, elektrik ve telefon hatları kesildi, uçuşlar durduruldu. Ülkede bundan önceki en büyük deprem 1931’de 256 kişinin öldüğü 7.9’luk sarsıntıydı.

Ada ülkesi Yeni Zelanda’nın en büyük kentlerinden Christchurch dün 6,3 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Binaların ve kiliselerin yıkıldığı depremde 65 kişi öldü. Yüzlerce kişi enkaz altında kurtarılmayı bekliyor.

Başbakan John Key, depremi ülke tarihinin ‘en karanlık günü’ olarak nitelendirerek ölü sayısının artabileceğini belirtti. Belediye Başkanı Bob Parker, kentte olağanüstü hal ilan ederek, halktan kent merkezini terk etmelerini istedi. Yerel saatle 12.51’de meydana gelen depremde yıkılan binaların enkazında 100’den fazla kişinin daha olabileceğini söyleyen Parker, yurtdışından öğrencilerin de rağbet ettiği tarihi ve turistik kenti ‘savaş alanı’ olarak nitelendirdi.

7,1’DE CAN KAYBI OLMAMIŞTI

350 bin nüfuslu Christchurch geçtiğimiz eylül ayında sabaha karşı 7.1 büyüklüğünde depremle sarsılmış, can kaybı yaşanmamış ancak 3 milyar dolar maddi hasar meydana gelmişti. Öte yandan, 1931’de yaşanan 7,9 şiddetindeki ülke tarihinin en büyük depreminde 256 kişi hayatını kaybetmişti. Yetkililer, yüzlerce kişinin enkaz altında olduğunu, can kaybının 300’e çıkmasından endişe ettiklerini açıkladı. Merkez üssü kentin 10 kilometre güneybatısında bulunan depremin ardından en az 20 artçı sarsıntı oldu. Ordu ve helikopterlerin de katıldığı kurtarma çalışmaları sürüyor.

Okyanus yerinden oynadı

Deprem, ülkenin en büyük buzul dağı Tazman’ı da vurdu. Christchurch’un batı kıyısından 200 km uzaklıkta olan Tazman Buzulu’ndan kopan parça, okyanusta yükselikliği 3.5 metreye kadar çıkan dalgaların oluşmasına neden oldu.

Akşam

1282150cookie-checkY. Zelanda depremi: 65 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.