Ya darbecilerle hesaplaşacağız! Ya da…

YA DARBECİLERLE  HESAPLAŞACAĞIZ! YA DARBE ÜZERİNE DARBE YİYECEĞİZ!

Sayın okurlar; 78' LİLER GİRİŞİMİ, ANTİ KAPİTALİST, EMEP, ESP(Destekçi Kurum), EHP,  DTP, KESK/İST. ŞUBELER PLATFORMU, ÖDP, SEH, SDP, SPG,  SODAP, TOPLUMSAL ÖZGÜRLÜK, SODEV , Özgür Alevi Demokratik Hareketi adına kaleme alınan metni aşağıda sizlerle paylaşmak istiyorum…

***

AKP hükümeti, ABD ve silahlı kuvvetler komuta kademesi desteklemediği için başarıya ulaşamayan Ergenekoncular'ı yargı önüne çıkartıyor.

Seçimle iş başına gelmiş ve seçimle iktidardan uzaklaştırılması olanağı da açık olan bir sivil hükümete karşı askeri darbe girişiminde bulunanların yargılanarak, cezaya çarptırılmaları gerektiği açıktır.

Bu girişimin sanıkları  yargı önünde hesap vermeye hazırlanırken, kendisini henüz 1980 Anayasası ve 12 Eylül cunta rejimi yasalarının kısıtlamalarından kurtaramamış olan toplum yürürlükteki askeri vesayet rejimi üzerindeki hak iddiaları arasında taraf olmaya çağırılıyor.

Bu kavga, askeri vesayet rejimini sözde "bağımsızlık" yaygarasıyla ABD'nin kontrolünde bir bölge jandarması olarak sürdürmeyi amaçlayan militarizmle, Türkiye'yi İslami değerlerin kuşatmasında Ortadoğu'da küresel sermayenin taşıyıcısı rolüne aday olan AKP' nin iktidarı bölüşme kavgasıdır.

***

Öyle olmasaydı, Dolmabahçe' de  askerle "askeri vesayet rejiminin korunması, bu rejiminin yasallığını çiğneyenlere  yargı yolunun açık olması, Kürt meselesinin askere bırakılmasının devamlılığı"  üzerinde anlaşmaz, sadece başarısız darbe girişimine kalkışanları yargılamaya kalkışmazlardı.

Militarizm, solun yükselişini önlemek için bugün nüfuzundan yakındığı Siyasi İslamın önünü, 1960'larda açmaya başlamış, toplumu ortaçağ karanlığına sürüklemeye çalışanları koruyup kollamış ve donatmıştı.

Türkiye'de devlet-hükümet ilişkisi hep sorunlu oldu. Kendini devletin sahibi gören militarist güçler, sivil hükümetlerle iktidarı paylaşmak istemediler.  AKP ile 85 yıllık iktidarını paylaşmak istemeyen militarist güçlerin bir kısmı, sürekli darbe peşinde koştular.

Ergenekon yargılansın! Peki! Ya, 12 Eylül'ün ABD desteğiyle darbe yapan paşalar, "emir-komuta zinciri" içerisinde Türkiye'yi koyu bir karanlığa sürükleyen militaristler ne olacak?

AKP kendisine iktidar yolu açtığı için 12 Eylül generallerine müteşekkir mi yoksa? 12 Eylül darbesinin ürünü olan AKP,  darbeci generalleri yargılayabilir mi, kimi "allemeler"in iddia ettiği üzere yargılamak istiyor mu gerçekten?
Yargılayamaz! İsteyerek ya da istemeyerek halkın kandırılmasına alet olmayalım; böyle bir tercihi de yok!

***

12 Eylül anayasasının yalnızca türbanla ilgili maddesini değiştirmeye kalkıp, Türkiye'yi özgürleştireceğini sananlar bilmezlermi ki, bu ülke 12 Eylül'le ve Diyarbakır Cezaevinde yaşanan ırkçı- kafatasçı vahşetle hesaplaşmamadan, darbe şefi Kenan Evren ve Diyarbakır Vahşetinin mimarı Kemal Yamak ve darbeci generaller yargılanmadan gerçek anlamda demokratik ve özgür olamaz.

Türkiye günlerce Ergenekon iddianamesini bekledi.

Oysa 12 Eylül darbecilerini yargılamak için yeni bir kanıta, yeni bir iddianameye ihtiyaç yok.

12 Eylül darbecilerinin bildirileri, yaptıkları, devletin televizyonunda neredeyse bir belgesel somutluğunda var.
Eğer AKP hükümeti sadece kendine "müslüman demokrat" değilse ve darbeciliğe sahiden karşıysa, parlamento da kurulacak bir komisyonla bütün darbecileri ve darbe girişimlerini soruşturmalı, anayasanın geçici 15. maddesini kaldırarak darbecilerin yargılanma yolunu açmalıdır.

Ergenekon soruşturmasında zanlıların gözaltına alınış biçiminden, gözaltı dalgasının ilgili ilgisiz herkese yaygınlaştırılmasına kadar kimi hukuksuzluklar yaşandı. Hukuk bir gün herkese gerekli olacaktır. Dünün güçlü generallerine şimdilerde lazım olduğu gibi.

Ama 12 Eylül'ün hoyratlığına, yargısız infazlarına, yüz binlerce insanın gözaltına alınmasına, İşkenceden geçirilmesine suskun kalanların şimdi "Ergenekon mağdurlarını" insan hakları ihlali açısından savunmalarını Türkiye demokrasisinin gelişmişliği olarak değerlendirmek istiyoruz.

***

Sadece ABD izin vermediği için darbe yapamayanları değil; ABD'nin izin verdiği darbeyi yapanları da yargılayalım!

Sadece darbe yapmaya teşebbüs edenleri değil; darbe yapanları da yargılayalım!

Sadece bugünün darbe hazırlıklarını değil; dünün darbe hazırlıkları olan, 1 Mayıs 1977, Çorum, Maraş,Sivas katliamlarının sorumluları ile birlikte Susurluk,Şemdinli de olup bitenleri de açığa çıkaralım ve  yargılayalım!

Sadece Danıştay cinayetini değil; Doğan Öz, Kemal Türkler, Musa Anter, Vedat Aydın, Hrant Dink ve tüm faili meçhul cinayetleri, gözaltında kayıpları da çözelim!

Kendi darbecilerimizi yargılama, kendi geçmişimizle hesaplaşma, halkların bir kardeşleşme ve özgürleşme pratiği olarak demokrasinin önünü açma onurunu biz de yaşayalım!

Bunu acil olarak yapalım: çünkü darbecilerle hesaplaşmayı beceremeyen bir toplum darbe üstüne darbe yemeye mahkûmdur.

______________

* 78' LİLER GİRİŞİMİ Sözcüsü

1078410cookie-checkYa darbecilerle hesaplaşacağız! Ya da…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.