Ya Fransa ‘Hayır’ derse?

Le Monde “Referandumda Avrupa Anayasasına ‘hayır’ çıkarsa, bu bir siyasi deprem olur” başlığı attı. Bir gün önce de de Liberation gazetesi aynı yorumda bulunmuştu. Sağcı Le Figaro ise, depremin Chirac cephesinden çok sosyalist muhalefeti yıkacağı inancında olduğunu şöyle yansıttı:

“Avrupa, Jean Jaures’in partisini parçalıyor. Yarın 100’üncü kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Sosyalist Parti, Avrupa Anayasası referandumu yaklaşırken ortasından ikiye ayrılmış durumda. Kamuoyu yoklamaları ‘evet’ kampanyasını destekleme kararı alan Sosyalist Parti’nin seçmenlerinin yüzde 57sinin ‘hayır’ diyeceğini gösteriyor.”

Anayasaya evet kampanyasını destekleyen Le Nouvel Observateur “Umutsuzluğa kapılmak için çok erken” yorumunda bulunarak son kamuoyu yoklamasında evetlerin oranının yükselmesinin ‘evet’ cephesinin moralini yükselteceğini yazdı. Gazete şöyle devam etti:

“Avrupa anayasası metinleri posta kutularına dağıtılmaya başlandı ve gerçek kampanya asıl şimdi başlıyor. Seçmen okuduğunda ‘hayır’ kampanyasının bazı tezlerinin, konuyu nasıl çarpıttığını anlayacak.”

DİĞER AVRUPA GAZETELERİ

Fransa’daki Avrupa anayasası referandumunun kaderiyle yakından ilgili Almanya’da Die Welt gazetesi, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a, muhtemelen pek hoşlanmayacağı bir öneride bulunarak, “Chirac, kararsız seçmeni ‘evet’ demeye ikna etmek istiyorsa, koltuğunu riske atmalı ve hayır çıkarsa istifa edeceğini ilan etmeli. Fransa’da Avrupa anayasasının onaylanması için tek şans bu” diye yazdı…

İngiltere’de Financial Times gazetesi Avrupa’nın Fransa’dan anayasaya “hayır” çıkması halinde ne yapılması gerektiği konusunda anlaşamadığını, üstelik bunun ucunun Türkiye’nin üyelik müzakerelerine dokunabileceği yorumunda bulundu.  Gazete şöyle devam etti:

“AB dönem başkanı Lüksemburg, Fransa’nın 29 Mayıs’ta anayasaya ‘hayır’ demesi halinde, diğer üyelerin, normal takvimleri içinde anayasayı onaya sunmaya devam etmesini isteyen bir açıklama yapmaya hazırlanıyor. Oysa, 1 Temmuz’da dönem başkanlığını devralacak İngiltere ile Fransa yetkilileri, gayri resmi sohbetlerinde, kurucu üyelerden birinin ‘hayır’ demesinin anlaşmanın sonu anlamına geleceğini söylüyorlar. Avrupalı diplomatlar, konuyla ilgili anlaşmazlığın birliği felce uğratmasından ve muhtemelen, Türkiye ile 3 Ekim’de başlaması planlanan üyelik müzakerelerini geciktirmesinden kaygılanıyorlar.”

Fransa’da halkın büyük çoğunluğu da Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemiyor. Kamuoyu yoklamalarına göre, Türkiye’nin üyeliğini destekleyenlerin oranı yüzde 36, karşı olanlarınki ise yüzde 56.

1104160cookie-checkYa Fransa ‘Hayır’ derse?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.