“Yaşadığımız ve geldiğimiz ülke önceliğimiz”

Matur ile yakında Croydon’da da açılacak Holland Bazaar şubesini ve sektörü konuştuk.

Holland Bazaar Croydon’un “Beddington Cross, Beddington Farm Road CRO 4XH”adresinde bir kaç hafta sonra açılacağını belirten Matur Edmonton’daki Holland Bazaar’ın karşılık gördüğü için Güney’de de açmaya karar verdiklerini söyledi.

“Bu bir konseptir. Eğer Güney’de de karşılık görürse ülke çapında yaygınlaştırmak için kolları sıvayacağız” diyen Matur şöyle devam etti:

“Bir sonraki adım ise İsviçre, Fransa gibi diğer ülkeler olabilecek… Yalnız bizim topluma değil bütün toplumlara servis asıl konsepti oluşturacak. Farklı kültürden toplumlar Holland Bazaar’da kendilerine ait ürünleri bulsunlar istiyoruz. Edmonton’da müşteri kitlemizin yüzde 90’ı bizim toplumdandı, iş geliştikce bu oran toplamda yüzde 50’yi oluşturuyor şimdi…”

İşletmelerin yalnızca topluma yönelik hizmet verdiğinde kısır bir rekabet döngüsüne kapılacağı ve büyüyemeyeceğini belirten deneyimli işadamı, “Kendi aramızda top çevirmekten yana değilim. Çemberi ne kadar genişletebilirsek o kadar başarılı oluruz. Croydon’daki farklı kültürlerden müşteri oranını yüzde 75’e çıkarabilirsek, konseptin daha iyi çalıştığını düşüneceğiz” dedi.

HOLAND BAZAAR’LARIN BÜYÜKLÜĞÜ

Matur, sorumuz üzerine Holand Bazaar’ın büyüklüğünü de şöyle anlattı:

“Edmonton’daki merkezimizde günde çok farklı sektörlerden bin müşteriye hizmet veriyoruz ve 5 bine yakın ürün raflarda. Bunları sebze ve meyve, catering malzemeleri, meşrubat çeşitleri, süt, şekerleme ve çikolata ürünleri, ev eşyaları ve donmuş gıdalar diye özetleyebiliriz. Et hariç herşey var. Croydon’daki şubemizde ise ek olarak taze et reyonu da yer alacak.”

“İngiltere’den çıkan ürünlerin pazarlanmasına önem veriyoruz. İkinci olarak Türkiye önceliğimiz” diyen işadamı, “Yıllarca Türk kirazını bu ülkeye sokmak için çok uğraştım. Bir zamanlar Afyon’daki Akşehir’deki üreticilerin kirazları yok pahasına giderdi. Şimdi düğün yapacak bir çiftçinin kirazını hak ettiği fiyatla pazarlamak bana büyük bir keyif veriyor. Bu afaki bir söz değil, bunu yüreğimde hissediyorum” dedi.

“GELDİĞİMİZ YERİ UNUTAMAYIZ”

Matur, “Türkiye’den çıkmış bir firma olarak Avrupa çapında başarı kazanmış, isim yapmış bütün içinde yaşadığı ülkelerin yasa ve kurallarına uyan, ona katkı sağlayan bir şirket olmanın bilincindeyiz” diyerek iş felsefesini de şöyle aktardı:

“İçinde bulunduğumuz ülkenin ekonomisine katkı sağlarken esasen kendi ülkemizi de temsil etmek durumundayız. Bunun için konsolosluk payesi gerekmiyor. Bizler kendi ülkelerimizi en iyi şekilde temsil etmekle yükümlüyüz. Türkiye’den buraya ne kadar çok mal aktarırsak beni o kadar mutlu ediyor. Bunu yaparken yaşadığımız ülkeye katkıyı da unutmamalıyız.”

Göçmenlerin ülke ekonomisine katkıları konusunda da Matur şunları söyledi:

“Avrupa’da entellektüel birikim çok fazla, fakat bunu göçmenlerin dinamizminden soyutlayamayız. Göçmenlerin başarıya açlığı, dinamizmi bu ülkenin bilgisiyle buluştuğu zaman çok daha başarılı olacağına inanıyorum.Bizler bunun sadece küçük örnekleriyiz.”

TOPLUMDA İLK TOPTANCI

Matur sorumuz üzerine 1996’da sebze toptancısı olarak New Spitalfields Market’te toplumumuzun ilk toptancısı sayılan Anatolia’yı bir ortakla açtığını, ertesi yıl da Special Fruit’i kurduğunu belirtti.

İşadamı şirketin gelişmesini de şöyle anlattı:

“2007’de de Kuzey Londra’da Holland Bazaar’ı kurduk.2014’de de ‘15 A-B Eley Retail Park, Eley Road, London N18 3BB” adresinde, 30 bin ayak büyüklüğünde ve 70 çalışanlı tesisimize taşındık. Croydon’daki Holland Bazaar da yakın büyüklükte olacak ve 65’e yakın çalışan istihdam edilecek.”

İNGİLTERE’NİN ÖZEL ÖNEMİ

Matur, Holland Bazaar’ın büyümesinde İngiltere’deki siyasi ve sosyo-ekonomik yapısına bağlayarak şöyle konuştu:

“İngiltere’de demokrasi ve kapitalizmin başabaş ve uyumlu çalıştığını söyleyebiliriz. Girişimcilik her yönüyle teşvik ediliyor. Devlet kanun ve kurallara uyduğunuz süreçte bütün kapıları size açıyor. Bu ülke düzgün çalışan işdünyasının yanında. Burada yaşamaktan mutluyum ve bu ülkeye minnettarım. Bizler pek çok girdiyi biraraya getiren organizatörleriz. Yaşadığımız ülkede yarattığımız artı değerden dolayı vergi vermekle mükellefiz. İşadamı iyiyse, işletmesi de başarılı olur. Tıpkı bir baba gibi…”

Sorumuz üzerine Rusya’nın Türkiye’den sebze ve meyve ithalatı ambargosu konusunda da işadamı şu yorumu yaptı:

“Rusya çok büyük bir pazar ve bizim sınır komşumuz. Pek çok sektörü etkileyecek böylesi kararlar öncesinde uzun uzun düşünülmesi gerekir. Fakat bu bizim dışımızda politik bir karar ve o fotoğrafın küçüğünü konuşurken büyüğünü de görmek gerekir…”

Matur, Birleşik Krallık’ta 23 Haziran’daki AB Referandumu ile ilgili sorumuzu da şöyle yanıtladı:

“AB’den çıkmak ya da kalmak bizi çok büyük etkiler. ‘Bu ne kadar iyi, ne kadar kötüdür’ tartışmasına girmek istemiyorum. Birleşik Krallık’ın AB içinde kalırken, kendi özel konumundan da vazgeçmemesinden yanayım. Bu ülke diplomasisinin akıllı, mantıklı ve dikkatli olduğunu düşünüyorum. Referandum’da AB’den çıkma kararının çıkacağını da sanmıyorum.”

İşadamı son söz olarak da “Bu röportajın okuru buyursun misafirimiz olsun. Bu yazı ona vesile olsun. Holland Bazaar’ın onlarda fark yaratacağını umuyorum” dedi.

738290cookie-check“Yaşadığımız ve geldiğimiz ülke önceliğimiz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.