Yaşam Kalitesi’nde karne zayıf

BM’nin açıkladığı gelişmişlik endeksine göre dünyada en iyi hayat şartları sunan ülke Norveç. Türkiye ise 151 ülkenin sıralandığı endekste 88. sırada yer alıyor.

BM’nin 2004 raporuna göre İsveç, Avustralya, Kanada ve Hollanda, Norveç’in ardından ilk beş sırada yer alırken, Afrika ülkelerinde hayat standartları, AIDS salgınının etkisiyle büyük bir düşüş gösterdi. ABD geçen yıldan bu yana bir basamak gerileyerek sekizinci sırada yer aldı. Endeks, bu ülkelerin refah düzeyini belirlerken sadece kişi başına düşen geliri değil, eğitim düzeyi, sağlık hizmetleri ve ortalama yaşam beklentisi gibi ölçütleri de dikkate alıyor. Araştırma, her yıl hazırlanıyor ve istatistik bilgilerine ulaşılabilen bütün ülkeleri içeriyor.

Bu nedenle Irak, Afganistan, Kuzey Kore ve Liberya araştırmada yer almadı. Daha önceki yıllarda olduğu gibi sanayileşmiş ülkeler, aralarındaki küçük derecelendirme farklarıyla listenin ilk 20 sırasında yer alıyor. Norveç son dört yıldır listenin başındaki pozisyonunu koruyor. Afrika’nın pek çok ülkesinde AIDS yüzünden ortalama ömür beklentisi 40 yıl veya daha aşağı düşmüş durumda. Bu, Afrika ülkelerinde gelişmişlik göstergelerinin düşüşünde en önemli rolü oynayan etken oldu. 1990 yılından bu yana gelişmeleri eksiye dönen 20 ülkeden 13 tanesi Afrika ülkesi.
 

1092670cookie-checkYaşam Kalitesi’nde karne zayıf

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.