Yaşam odası kapatılmış

Soma’da 284 madencinin hayatını kaybettiği maden işletmesinin sahibi Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ve diğer maden yetkileri basın toplantısı düzenliyor.

İlk sözü, şirket yetkilileriyle birlikte basının karşısına çıkan Alp Gürkan alırken, daha sonra konuşan Genel Müdür Ramazan Doğru, kendi görüşlerinin yangının trafodan kaynaklanmadığı yönünde olduğunu söyledi.

Doğru, “Kazayla ilgili en doğru bilgiyi bilirkişiler verecek. Ancak bizim görüşümüz yangının çıkış yeri trafonun çok uzağında” dedi.

Ramazan Doğru, “Kömür içinde tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma oldu. Ocağa gelen hava girişinin olduğu bu yerdeki kızışma, ani şekilde korlarlaşmaya neden oldu. Ve havanın hızıyla yangın şidetlendi. Yangının trafoyla alakası yok…” dedi.

ALP GÜRKAN KONUŞTU
Şirket sahibi Alp Gürkan’ın açıklamaları:
“49 senedir sektörün içinde olan, küçük bir işletmeden büyük bir işletmeye geçen biriyim.

Madencilik hayatım boyunca en önem verdiğim şey, elde ettiğim gelirlerin tümünü işletmenin geiştirilmesine, çalışanların hayat standartlarının artırılmasına, kaza ve benzer olayların askeri düzeye indirilmesi için harcadım. Bugün hayatımın en büyük ızdırabını yaşıyorum…

“HABERE İNANAMADIM”
Türkiye’nin en ileri düzeydeki teknolojisine sahip olan bir madenden bahsediyoruz. Çalıştığım arkadaşlarımın bilgi ve becerisini görerek geçen senenin sonundan itibaren kısmen emeklilik kararı aldım. Arkadaşlarım yatırımları ehil şekilde götürüyorlardı. İşletmeden gelen habere inanamadım. Olması imkansızdı, nasıl olduğunu da anlamadım. 49 senelik maden hayatı olan biri olarak, trafonun patlamasının imkansılığını düşünüyorudum…

“HAFIZAM BULANIKLI İÇERİSİNDE”
Sağlığımı da bir tarafa bırakarak, kurtarma çalışmaları için buraya geldim. Canım yanıyor, içim yanıyor. Sizler nasıl değerlendirirsiniz bilmem ama beni tanıyanlar bilir…

Basın toplantısının 2-3 gün sonra yapmayı planlıyordum. Sağlığım ona elverecekti ancak kamuoyundan gelen taleple üzerine daha fazla geciktiremeyeciğimi anladım. 3 günden bu yana, yaşım ve yorgunluğum nedeniyle hafızamda tamamen konsantre olamıyorum. Şu an hafızam bulanıklık içinde ve maden kazalarında büyük tecrübeye sahip akadaşlarım sorularınıza yanıt verecek…”

‘GÖRÜŞ MESAFESİ 1 METREYE DÜŞTÜ’
Soma’daki maden işletmesinin yöneticisi Akın Çelik de, maden ve kazayla ilgili bilgi veriyor. Çelik’in konuşmasından satır başları şöyle:

“Trafoyla ilgisi yok, yangın trafodan uzakta başladı. Kazada ihmalimiz olduğunu düşünmüyoruz.”

“Ocağın her tarafına hava gönderiyoruz. Ölçme cihazlarımız ve sensörler var. Madende her noktada ölçme yapabiliyoruz. Sensörlerden gelen değerlere göre hareket ediyoruz.”

“Kazanın nedenini biz de araştırıyoruz. Ancak önceliğimiz insanları madenden çıkarmaktı.”

“Olay 3-5 dakika arasında gerçekleşti. 5 dakika madencilikte tartışılabilir. Yoğun duman, görüş mesafesini düşürdü. Görüş mesafesi 1 metreye düştü.

‘KAR MARJLARI YÜZDE 4-5’İ GEÇMEZ’
Yeniden sözü alan Soma’daki maden işletmesinin sahibi Alp Gürkan’ın konuşmasından satır başları:

“Bulunduğumuz bölgede 4 ayrı işletme mevcut. burada tespit edilen fiyatler ihale usulüyle tespit edilmiştir. biz işletmelerimizin hepsini mekanizasyonlar yapmaya çalışıyoruz. Biz işletmelerimizi mekanize hale getirdik.”

“Bakın bu işletmelerde yüksek kar marjı yoktur. Kar marjları yüzde 4-5’i geçmez.”

“VARDİYA DEĞİŞİMİ ALTTA OLMADI”
Şirket yöneticisine, “Vardiya değişimi neden altta maden ocağında oluyor?” sorusu yöneltildi.

Yönetici, “Vardiya 15.00’ten vefat eden hiçbir arkadaşımız yok. Vardiya değişimini yerin altında yapsaydık, ölü sayımız çok fazla olurdu…” dedi.

“YAŞAM ODASI KAPATILDI”
Yetkililer, maden ocağında yaşam odası olup olmadığıyla ilgili soruya, “Yaşam odası kapatılmıştı, yenisi hazırlanıyordu” şeklinde yanıt verdiler.

Yaşam odasıyla ilgili şunlar kaydedildi:
Eski yaşam odamız 500 kişiyi alıyordu ve biz bunu işletmeyi alınca kurduk. İnsanlarımızın yoğun çalıştığı yere en yakın yerde seçtik. Ocaktaki çalışmalar farklı yerlere doğru kayınca çalışma alanı değişti ve genişledi. Ve yeni yaşam odası ihtiyacı doğdu. Yenisi hazırlanıyordu. Burası 18-24 saat arasında işçilere cevap verebilecek bir oda… Eski yaşam odasını, yakınındaki üretim bittiği için iptal ettik…”

“YAŞAM ODASI YAPILAMAZ”
Yaşam odasıyla ilgili yetkililerin farklı bilgiler vermesi dikkat çekerken, ‘yaşam odası değil, yaşam kaçış alanı’ ifadeleri de kullanıldı. Şirket sahibi Alp Gürkan da konuyla ilgili, “Kömür madenin içinde yaşam odası yapılamaz” ifadesini kullandı.

“VİCDANIM SON DERECE KÖTÜ”
Şirket sahibi Gürkan, bir gazetecinin olay nedeniyle 3 günlük yas ilan edildi, vicdanıız rahat mı?” sorusuna “Benim vicdanım son derece kötü durumda” yanıtı verdi.

“AFAD’DAN ALABİLİRSİNİZ”
İşçi sayılarıyla ilgili sorulara, “Kaza meydana geldikten sonra AFAD’la ortak bir komisyon kuruldu. İşçi sayısı, isim listesi, vardiyalar ve işçilerin ne durumda olduklarını AFAD’dan alabilirsiniz. Bu komisyondan istediğiniz bilgiyi alabilirsiniz” yanıtı verildi.

“AİLELERE DESTEK OLUNACAK”
Alp Gürkan, “Ben meslek hayatım boyunca bu tür kazalarda hayatını kaybeden ya da sakat kalan insnalara ya da ailelerine her zaman yardım etmişimdir. Bu arakadaşlarımızın aileleriyle ilgili de; kanunu haklarının dışında, nasıl bir çalışma yapılabileceği noktasında talimat verdim.

Rakam telafuz edemem çünkü süreklilik arz eden bir şeyler yapmak istiyoruz. Ortak bir konut alanı, burada çocuklar için eğitim kurumları gibi… Oluşturulacak bir vakıfla ailelere destek olmak gibi…” dedi.

“BAŞBAKAN’LA HİÇBİR İLİŞKİM YOK”
Alp Gürkan, olay sonrası Soma’ya gelen devlet yetkililerinden kendisine yönelik herhangi bir tepki gelip gelmediği soruldu.

“Hayır gelmedi. Çok üzüntülü olduğumu gördükleri için geçmiş olsun dediler” diyen Gürkan, “Şunu da belirtmek isterim. Başbakan’la hayatımda ilk defa buraya geldiğinde el sıkıştım. Kendisi çağırdı ve toplantı odasına girerek bilgi verdim ve çıktım. Kendisiyle hiçbir ilişkim yok, tanışmışlığımız görüşmüşlüğümüz yok” dedi.

“İŞE DEVAM”
Alp Gürkan, işletmeciliğe devam edip etmeyeceği sorusuna, “Bu sahanın sahibi ben değilim. Burası Türkiye Kömür işletmeleri’nin. Tüm tedbirler alınarak, eksiklikler giderilerek burayı işletmeye devam edeceğiz. Ama TKİ bu işten vazgeçerse bilemem… Soruşturma sonunda işletmeden kaynaklı ihmal ya da eksiklik ortaya çıkarsa, ben de bunu yapan arkadaşımzın cezalandırılmasının takipçisi olacağım” dedi.

“BANA ANLATILANLARA GÖRE BU BİR KAZA”
Alp Gürkan, “Bu bir kaza mı?” sorusuna da, “Ben bu işletmeye 3 seneden beri ilk defa geliyorum. Gördüğüm kadarıyla bir kaza. Ben ocağa hiç inmedim. Harita ile bana anlatılan şeyler üzerinden konuşuyorum. İhmal olup olmadığını bilmiyorum. Genel müdürüm ve işletme müdürüm ‘ihmal yok’ diyor. Onların dediği bu. Ben ise, bakanlık incelemesi sonrası ortaya çıkan rapora bakarım. Benim için geçerli olan odur” şeklinde konuştu.

1418930cookie-checkYaşam odası kapatılmış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.