‘Yaşasa Erdoğan’a başkaldırırdı’

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, 6 Mayıs 1972’de idam edildi. Gezmiş’in o yıllardaki en yakın arkadaşı olarak bilinen sanatçı, yazar Zihni Çetiner, Deniz Gezmiş’in şu an yaşaması halinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a başkaldıracağını söyledi.

Çetiner, Gezmiş’in İstanbul Üniversitesi’nde yaptığı “mini işgal”in ardından polisler tarafından arandığı sırada İzmir’de üç gün birlikte saklanmıştı. O dönemin en yakın tanıklarından olan Çetiner, Gezmiş’in bugün farklı gruplar tarafından “istifade” edildiğini de vurguladı. 1968’in Türkiye genelindeki liderinin Deniz Gezmiş olduğunun altını çizen Çetiner, “Gezmiş bugün yaşasaydı yine emek eksenli mücadelesini sürdürürdü. Tayyip Erdoğan’a karşı başkaldırırdı. Ne liboşluk ne de döneklik yapardı” dedi.

Ergenekon ve Balyoz gibi davalarla, Cumhuriyet devrimlerine sahip çıkan, Kemalist devrimi savunanların Silivri’ye ve Hasdal’a “tıkıldığını” da kaydeden Çetiner, “Bunlar dava değil torbadır. Derin devleti eleştiren yazarlar bile şimdi derin devletin adamı olmaktan içerde bulunuyorlar. Bugünün iktidarını anlamak çok kolay, ancak sürekli yalan söylüyorlar. Ordu içinde tasfiyeyi gerçekleştirdiler. Güneydoğu dışında kalan topraklarda İslam devleti kurmak istiyorlar. Devrimciler hiçbir zaman gericilerle işbirliği yapmazlar. Devrimciler her zaman Kürt ve Türk olarak birlikte hareket ederlerdi. Hepimizin ortak amacı emekti. Emek ortadan kalkarsa halk yoksullaşır. Türkiye’de halk yoksullaşırken Cumhuriyet devrimlerine sahip çıkanlar da Ergenekon ve Balyoz gibi davalarla içeri atılıyor. Onlar da istedikleri gibi at oynatabiliyorlar” diye konuştu.

Gezmiş ve arkadaşlarının idamının ardından başlayan süreçte ABD emperyalizminin ülkeleri kolayca yutabilmek için “ulus devlet”leri ortadan kaldırma çabası içine girdiğini, milli devletleri yok etmeye çalıştığını da kaydeden Çetiner şöyle konuştu:

“11 Eylül’de ‘İkiz Kuleler’e yapılan saldırının ardından dünyanın yeniden şekillenmesi gündeme geldi. Afganistan’dan başlayarak Irak, Suriyeli demokrasi getirildi. ‘Arap Baharı’ adı altında Tunus, Mısır, Libya gibi ülkeler yoksullaştırılarak ‘Büyük Ortadoğu Projesi’ yeniden şekillendi. Şimdi sırada Türkiye var.” (EMRE DÖKER / Cumhuriyet )

1381410cookie-check‘Yaşasa Erdoğan’a başkaldırırdı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.