Yabancı alımı doları düşürdü

Cari açık ve enflasyon korkusu ile 1 aydır Türk lirası varlıklardan çıkan yabancı yatırımcılar dün 1 aylık aradan sonra ilk kez döviz bozup bono ve borsaya girdi. Uzmanlar Londra kaynaklı döviz satışının 600 milyon dolara kadar çıktığını belirtti.

Hafta başında hem kur hem de döviz sepeti bazında son iki yılın en yüksek seviyelerine gelen TL, Yunanistan’da tasarruf paketinin onaylanmasının ardından oluşan iyimserlik ve yüksek seviyelerden gelen satışlar nedeniyle haftanın son işlem gününde 1.61 seviyesinin altını test ederken, hacimsiz ve dar bantta işlem gören gösterge faiz de TL’deki değer kazancına paralel ve pazartesi günkü enflasyon verisi öncesi yeni pozisyon alımlarıyla geriledi.

YÜZDE 2.2 DEĞERLENDİ

Tahvil-bono piyasasında yüzde 9.20 seviyesinde olan 20 Şubat 2013 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9.10’a kadar indi. Borsa ise yatay hareket ederek 63 bin 264 puandan kapandı.

Genel seçimlerden sonra başta cari açık olmak üzere ekonomide kırılganlık yaratan konularda alınması gereken önlemlerin arka planda kalacağı endişeleri, Merkez Bankası’nın parasal sıkılaştırmaya gitme noktasında olmadığını göstermesi ve siyasi alanda belirsizlikler nedeniyle bu dönemde diğer para birimlerinden ayrışan TL, hafta başında 1.65’e yaklaşarak kur ve 2 TL seviyesini aşarak döviz sepeti bazında son iki yılın en yüksek seviyelerine gelmişti.

TL, dolar karşısında hafta başında 1.6475 ile gördüğü en yüksek seviyeden bu yana yüzde 2.28 değer kazandı.

1297880cookie-checkYabancı alımı doları düşürdü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.