Yabancı medya bizi ‘bizden’ iyi biliyor

“Gezi Parkı, Türk Baharı tohumlarını attı”

Guardian gazetesi Taksim Gezi Parkı protestolarına ilişkin olarak yorum bölümünde yayınlanan yazıda Gezi Park’ı eylemlerinin ‘Türk Baharının tohumlarını attığı’ ifadesini kullandı.

CNN International spikeri “100 yıldan beri Türkiye’de ilk kez böyle bir başkaldırı görüyoruz. Nedeni bana göre özgürlüğü geri kazanmak…” derken, Alman ZDF kanalı ise haberin girişinde”Barbar dediğimiz 10 binlerce Türk doğa için savaşıyor” şeklinde bu haberi ilk haber olarak sundu.

Economist: Erdoğan liderliği Gül’e devretmeli

Economist dergisi ‘Demokrat mı sultan mı?” başlıklı kapağında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, gelecek seçimlerde AKP liderliği ve icra yetkilerini Abdullah Gül’e devretmeye çağırdı. Dergi, “Türkiye, Osmanlı sultanları gibi davranan orta sınıf demokratlara artık tahammül etmeyecek. Erdoğan iktidarda kalırsa, ülkesini artan bir biçimde yönetilemez halde bulabilir” diyor.

Derginin kapağında Erdoğan, kaftan giymiş, bir elinde tespih diğer elinde gaz maskesi bulunan bir padişah gibi resmediliyor.

Yazıda, Gezi Parkı protestolarında ortaya çıkan görüntülerin Kahire, Trablus ya da acımasız bir diktatörlüğün başkentinde yaşanabilecek manzaralara benzediği savunularak “Ayaklanma, orman yangını gibi ülkeye yayıldı” denildi…

“Bazı gözlemcilere göre Türkiye’deki olaylar, İslam ve demokrasinin bir arada olamayacağının başka bir kanıtı. Ama mesele Erdoğan’ın dindarlığı değil. Bu olaylardan çıkarılacak gerçek ders, otoriterlik.”

“Sağda dengeler değişebilir”

FT’ye göre bu olaylar sağ kanatta Tayyip Erdoğan’a güç kaybederken sağ duyulu açıklamaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ABD’de yaşayan cemaat lideri Fethullah Gülen kazançlı çıkabilir.

AB’nin demokrasi standartına Erdoğan yetmez

Times yazarı Roger Boyes, “Sakin olun, Türkiye çökmüyor” başlıklı yazısında, “Ama Batı, ülkesi Batı için yaşamsal önemde bir demokratik müttefik olarak kalacaksa Erdoğan’dan daha fazlasını talep etmeli” diye yazdı.

“Devlet adamı gibi davran”

Financial Times gazetesi, başyazısında Başbakan Erdoğan için “Kurban gibi davranmayı bırakıp devlet adamı gibi hareket etmeli” yorumunu yaptı. Başyazıda; “Başbakan’ın yaptığı olumlu icraat son tavrıyla tehlikeye girdi. Eylemciler emrivakiye göz yummayacak kadar kararlı” denildi.

Sorunun yatını kendinde aramalı

Guardian’ın başyazısında, Erdoğan’ın bu protestoların neden başladığına çok farklı yorumlar getirdiğin belirtilerek “Bu sorunun yanıtı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kendine bakmalı” değerlendirmesini yaptı.

FT: Firavun demek daha uygun

Financial Times gazetesi, Türkiye’deki protestolarla ilgili manşetinde, Erdoğan’ın göstericileri “çapulcu”, Twitter’ı “baş belası” ve alkol tüketenleri “alkolik” olarak nitelediğini yazdı. Gazete, protestoların kaynağının Erdoğan’ın baskıcı eğilimleri olduğunu öne sürerek eylemcilerin yaşam tarzlarına saldırı olarak gördüğü kararlara karşı ayaklandığını belirtiyor.

Kibiri kendisini tehdit ediyor

Gazetenin yazarlarından David Gardner da, kibirinin Erdoğan’ı tehdit etmeye başladığı yorumunu yaptı. Yazar “Muhalifleri Erdoğan’ın Yeni Osmanlı padişahı olmak istediğini söylüyor. Ama firavun daha uygun. Zira, onlarca yıl öncesinin mücahitleri bugün müteahhitler oldu” diye yazdı.

İngiliz turistler tedirgin

Times gazetesinde yer alan bir haberde, İngiliz tur operatörlerinin Türkiye’ye gidecek İngiliz vatandaşlarına protestoların yapıldığı bölgelerden uzak durması çağrısında bulunduğu belirtiliyor. Turizmciler protestoların Antalya, Bodrum ve Dalaman’dan uzak olması nedeniyle Türkiye’ye gitmenin hala tehlikeli olmadığını söylüyor

1384760cookie-checkYabancı medya bizi ‘bizden’ iyi biliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.