Yabancı üniversiteler geliyor…

Howard Hükümeti’nin yüksek öğrenim reformunun ikinci aşaması yabancı üniversite ve kolejlerin Avustralya’da faaliyete geçmesi olacağı bildiriliyor. İlk reform paketinden “paralı eğitim” çıkan hükümet, yabancı özel üniversite ve kolejleri Avustralya’da şube açmaya teşvik edecek.

Federal Eğitim Bakanı Brendan Nelson, yabancı özel eğitim kurumlarının Avustralya’da faalişyet yürütmesini sınırlayan kuralların kaldırılacağını söyledi. Nelson, yapılacak değişiklikle öğrencilerin daha çok seçeneğe kavuşacağını ileri sürdü. 

Akademisyenler ve İşçi Partisi, plana karşı çıktı. Uygulamanın Avustralya okullarının değerini düşürmesi ve “üniversite” kavramının içini boşaltması, bu iki çevrenin en başta gelen endişe kaynağı oldu.

Nelson’un tanıtımını bizzat kendisinin yaptığı ve yeni hazırlanan Building University Diversity başlıklı raporda, ABD Singapur ve Tayland’la yapılan Serbest Ticaret Anlaşmaları’ndan sonra Avustralya’nın ciddi bir eğitim reformu gerçekleştirmesi gerektiği kaydediliyor. Rapor, hangi kurumların üniversite adını alabileceği, akademisyenlerin neleri öğreteceği konularındaki temel protokollerin bir kenara bırakılmasını da öneriliyor.

Raporun önerileri uygulamaya konursa, hem eğitim programı, hem araştırma yapma zorunluluğu bulunan devlet destekli üniversite uygulamasına son verilecek. Üniversite, yalnızca eğitim; ya da yalnızca araştırmaya ağırlık veren üniversite olabilecek.
 
Australian National University Dekan Yardımcısı Professor Ian Chubb, yabancı üniversitelerin Avustralya’da zaten var olan kursları açıp, öğrencileri Avustralya üniversitelerinden çekip üzerlerinden para kazanmalarına karşı olduğunu söyledi.

1100760cookie-checkYabancı üniversiteler geliyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.