Yabancı tabelaya 4 katı vergi teklifi

AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Türkçe’nin kullanımı ve yabancı dil öğrenimi ile ilgili kanun teklifini, TBMM Başkanlığı’na sundu.


Ticari kuruluş ve ürünlerde Türkçe kullanımını düzenleyen teklife göre, ticari kuruluşların ad ve unvanları, mal, ürün ve hizmet adları ile kısaltmalarının Türkçe olmak zorunda.


Levha, tabela ve ambalajlarda da öncelikle Türkçe kullanılacak. Levha ve tabelalarında ikinci dil kullanan ticari kuruluşlar, reklam vergisini 4 kat fazla ödeyecek. Her türlü ilan, reklam ve tanıtım, öncelikle Türkçe yapılacak. Zorunlu olarak başka dillere yer verilmesinin gerektiği durumlarda önce Türkçe sonra diğer diller kullanılacak.


Kamuya açık bir yerde veya toplu taşıt aracında halkı bilgilendirmek amacıyla yapılan tüm tanıtım ve duyurularda, zorunlu olarak Türkçe kullanılacak.Kamu kurum ve kuruluşları ile noterlerde her türlü belge, sözleşme ve yazışma Türkçe olarak hazırlanacak.


Kamu kurum ve kuruluşların ve kamu tüzel kişiliklerinin düzenlediği her türlü toplantı ve gösterinin dili Türkçe olacak. Teklif, radyo ve televizyonlarda spikerlik ve sunuculuk yapanların, Türkçe’yi yanlışsız telaffuz ettiklerini gösterir ”Sunuculuk Belgesi”ne sahip olmaları zorunluluğunu getiriyor. Teklifte, sınavlarda, yazışmalarda, kamuya veya özel sektöre ait eğitim kurumlarında hazırlanan tezlerde ve bilimsel yazılarda kullanılacak dilin Türkçe olması öngörülürken, eğitim ve öğretimin her basamağında Türkçe kullanılması zorunlu kılınıyor.


EĞİTİMCİLER KAMPANYA BAŞLATMIŞTI
Öte yandan geçen ay Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, birçok firma ve işyerinin yabancı dilde isim kullanmasının önüne geçmek için, üyelerine Türkçe isimli işyerlerinden alış-veriş yapmayı önermiş ve Türkçe isimli işyeri sahiplerine ‘Teşekkür’ belgesi verme kampanyası başlatmıştı.


FOTOĞRAF: Gürkan Avcı

1021230cookie-checkYabancı tabelaya 4 katı vergi teklifi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.