Yabancılar yine iç politika malzemesi

Hafta başından itibaren başlayan yabancılar tartışması tırmandırılırken, Çarşamba günü yapılan parlamento oturumunda da, yabancılar ve Avrupa Birliği konuşuldu. Başbakan David Cameron ile muhalefetteki İşçi Partisi lideri Ed Milliband arasında geçen tartışmada, Avrupa Birliği ülkelerinden gelen vatandaşların nasıl bir işleme tabi tutulacaklarına ilişkin karşılıklı suçlamalarla devam etti.

Merkel’in tepkisi
AB’nin İngiltere’den talep ettiği 1.7 milyar sterlinlik ek bütçeyi ödemeyeceğini söyleyen Cameron, AB ülkelerinin de tepkisini aldı. AB ülkelerinden çok fazla kişinin İngiltere’ye geldiğini ve sosyal yardımlardan yararlandığını iddia eden Cameron’a sert tepki gösteren Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği’nde çalışanların serbest dolaşımı prensibinden ödün vermektense, İngiltere’nin birlik üyeliğinden çıkmasını tercih edeceğini söyledi. İngiltere’de yankı bulan bu yorumdan sonra, ırkçı partilerin daha da fazla yabancıları hedef göstereceği ve ekonomik sıkıntıların kaynağı olarak gösterecekleri bekleniyor.
Yabancılar bütçeye 5 milyar sterlin kazandırdı
Yabancıların İngiltere’ye gelerek iş ve sosyal yardımlardan yararlandıkları ve hatta “sahtekarca” hakketmedikleri sosyal yardımları aldıkları öne sürülüyordu. Başta ırkçı UKIP olmak üzere, Cameron’un partisi Muhafazakar Parti de yabancılar üzerinden politika yapmaya devam ediyorlar.
Yabancılara dönük bu suçlamalar yapılırken, hafta içinde University College London (UCL) tarafından yapılan araştırmaya göre, yeni AB göçmenleri 2011 yılına kadarki dönemde yararlandıkları kamu hizmetlerine karşılık, 4,96 milyar sterlin vergi geliri sağladı. Yani, 2004 yılında Avrupa Birliği’ne katılan 10 ülkeden İngiltere’ye göç edenlerin devletten aldıkları yardımlardan daha fazlasını devlete kazandırdıkları görülüyor.
Koalisyonda bir çatlak daha
Öte yandan, koalisyon hükümetinde çatlaklar artarak devam ediyor. Muhafazakar Parti ile Liberal Demokrat Parti’nin koalisyon ortaklığında, özellikle yabancılar ve içişlerinde çıkan pürüzler bir çok bakanın ve alt kademelerde görev yapan bakanın istifasına neden oldu.
Son olarak, İçişleri Bakanlığı’ndaki alt kademe bakanlık görevini yapan Liberal Demokrat Partili Norman Baker, görevinden istifa etti. İstifa ederken de, Muhafazakar Partili İçişleri Bakanı Theresa May ile çalışmanın bir bataklıkta yürümek gibi olduğunu belirterek, beraber çalışmanın mümkün olmadığını söyledi. Daha çok mülteciler ve göçmenler konularının tartışıldığı ve İçişleri Bakanlığı’nda 30 bin göçmen dosyasının biriktiğinin ortaya çıktığı günlerde istifanın gelmesi, koalisyon hükümetinin çatlaklarının arttığı yönünde yorumları beraberinde getirdi.
İstifadan sonra Liberal Demokrat Parti lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, “Bayan May, sadece içinde bir kaç Liberal Demokrat’ın olduğu Muhafazakar Parti iktidarında Muhafazakar bir bakanlık yürüttüğünü sanıyor” diyerek, Baker’in istifasına saygı duyduğunu söyledi.
Geçtiğimiz ay yapılan Liberal Demokrat Parti yıllık olağan konferansında da, Clegg ve bir çok bakanla birlikte milletvekili de Muhafazakar Parti’ye yüklenmiş ve onlarla çalışmanın ne kadar zor olduğunu söylemişlerdi.

1567190cookie-checkYabancılar yine iç politika malzemesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.