‘Yahudi soykırımı İsrail için bahane’

Ahmedinejad, Sistan-Belucistan eyaletinin başkenti Zahedan’da halka hitaben yaptığı konuşmada, “Bugün, soykırım adında bir efsane yarattılar ve buna Allah’ın, dinin ve peygamberlerin üzerindeymiş gibi bakıyorlar” dedi. Yahudilere karşı Avrupalıların suç işlediğini belirten Ahmedinejad, devlet kurabilmeleri için Yahudilere ABD ve Kanada’nın kendi topraklarını vermesi gerektiğini kaydetti.

Batı ülkelerine, “Madem suçu siz işlediğiniz, bunun cezasını neden Filistin ulusu ödüyor?” diye soran Ahmedinejad, “Bedeli siz, Avrupalılar ödemelisiniz” şeklinde konuştu. Yahudi soykırımını, “İsrail’i İslam dünyasının merkezinde yaratmak için Avrupa tarafından üretilen bir efsane” olarak niteleyen Ahmedinejad, önerisinin İsrail’e Avrupa’dan, ABD’den, Kanada’dan veya Alaska’dan toprak verilmesi olduğunu ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı, “Batı’nın Müslümanlara zarar verdiğini, ülkelerini işgal ettiğini ve zenginliklerini yağmaladığını” savunarak, “Uygarlığınız şiddet içeriyorsa, baskı altında ezilmiş insanları evsiz bırakıyorsa, adalet taleplerini bastırıyorsa ve dünyanın büyük bölümüne yokluk getiriyorsa, ‘Kof uygarlığınızdan nefret ediyoruz’ diye yüksek sesle bağırıyoruz” dedi.

NÜKLEER BİR HAKTIR

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, “hükümet olarak, Allah’ın yardımı ve halkın iradesiyle dünya sahnesinde nükleer enerji hakkını savunup elde edeceklerini” söyledi. Ahmedinejad, “nükleer silaha sahip olanların başka milletleri barışçıl amaçlı nükleer enerjiden mahrum etme hakları olmadığını ve onlara bu yönde talimat veremeyeceklerini” ifade etti.

“Nükleer enerji bizim milletimizin vazgeçmeyeceği bir haktır” diyen Ahmedinejad, şöyle konuştu: “Nükleer silahları üretenler ve onu kullananlar, yüzlerce nükleer santrala sahip olanlar, bizim halkımızın barışçıl nükleer teknolojiyi elde etmesine engel olamazlar, böyle bir hakları yok. Bugünkü teknolojiyi bizim gençlerimiz ve bilimadamlarımız kendi çabalarıyla ve Allah’ın yardımıyla elde ettiler. Milletimiz bu büyük kazancı koruyacaktır.”

Hükümet olarak İran’ın ilerlemesinde kararlı olduklarını belirten Ahmedinejad, “Biz hükümet olarak Allah’ın yardımı ve halkın iradesiyle dünya sahnesinde bu hakkı savunacak ve elde edeceğiz” dedi. Almanya, İngiltere ve Fransa ile İran arasında yürütülen nükleer müzakereler, İran’ın Ağustos ayında askıya aldığı çalışmalara yeniden başlaması nedeniyle kesilmişti.

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Ali Laricani, Kasım ayının ilk günlerinde üç AB ülkesi dışişleri bakanlarına mektup yazarak, görüşmelere yeniden başlamak istediklerini bildirmiş, AB ülkeleri de olumlu yanıt vermişlerdi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, AB ülkeleriyle ilk görüşmenin 21 Aralık’ta Viyana’da yapılacağını açıklamıştı.

REFORMCULARDAN TEPKİ
      
İran’daki reformcular, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın son günlerde İsrail hakkındaki açıklamalarına, ”ülke güvenliğini tehlikeye soktuğu” gerekçesiyle karşı çıktı.
   
Başkanlığını eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin kardeşi Rıza Hatemi’nin yaptığı İran Katılım Cephesi, bir bildiri yayımlayarak, Ahmedinejad’ın açıklamalarını eleştirdi.
   
Ahmedinejad’ın İsrail aleyline yaptığı açıklamaların ülkenin dış siyasetinde “bir sorun yarattığı” ifade edilen bildiride, bu sözlerin “ülkenin resmi dış siyaseti olarak algılandığı ve milli çıkarlara zarar verdiği” kaydedildi.
   
“Radikal ve sert sloganlarla İslam dünyasında yeni bir dalga yaratma ve yeni roller üstlenmenin yanlış bir düşünce olduğu” vurgulanan bildiride, “Hiç neden yokken yapılan ve Batı’nın tepkisini çeken bu açıklamaların Filistin halkına da bir yararı yoktur. Böylesi açıklamalar sadece siyonist rejimin ve destekçilerinin İran’a karşı birleşmelerine neden olur” denildi.
   
Ahmedinejad’ın İsrail hakkındaki sözlerinin BM Güvenlik Konseyi tarafından iki kez kınandığı anımsatılan bildiride, “Bu açıklamalar ülkenin ulusal çıkarlarını ve güvenliğini tehlikeye sokuyor.  Açıklamaların sonuçlarından yeni hükümet sorumludur, ama onun bedelini İran halkı ödeyecek” ifadelerine yer verildi.   

“Gerginlikleri gidermek ve dünya barışını sağlamak için adım atma siyasetinin İran’daki bütün vatanseverlerin isteği olduğu” ifade edilen bildiride, hükümet yetkililerinden ülke koşullarını dikkate alarak “maceracı ve yanlış hareketlerle” ülke imajına zarar vermemeleri istendi.

 

1120340cookie-check‘Yahudi soykırımı İsrail için bahane’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.