Yalan üzerine kurulan düzen bir gün son bulur!

Yalan, cemaatlerin olduğu yerde doğal olarak vardır, cemaat olan yerde müritte vardır, dervişte! Müritler, kandırılmak için hazır beklerler, çünkü lideri ne söylerse onların doğrusunu belirler. Cemaat üyesi demek, itaatkar olmak demektir. Bazı üyeler sonsuz itaatkar olurken, bazıları arada bozgunculuk yapar. Bozgunların cezası ile bellidir, eğer bir yerde bozguncu bir üye çıkmaz ise, orada bir şeyler ters gidiyor demektir. Her cemaatin bir bozguncusu olur! Cemaat dışına düşen ne olur, denizden balık gibidir, çırpınır ve yok olur gider!

Yalan, cemaatlerin vazgeçilmezidir, dünyadaki gerçekliklerden uzak yaşarlar. Cemaat demek, ben merkezden bakmak demektir. Cemaatin amacı ve gittiği yol onları hep önemli olmasını getirir. Onlar dünyanın pisliklerinden uzaklaştıran, sevgi ile kucaklamayı öngören öğretileri vardır.

Bütün cemaatler hoşgörüyü içinde ve kendilerine özgü yaşarlar. İçinde bulunanlar o cemaatin bir özgürlük ve yaşam alanı olduğuna inanırlar, çünkü onların orada olma sebebidir. Özgürlük, bir damlanın bir deniz içinde yok olmasıdır. Deniz bulundukları cemaatlerdir.

Cemaatlerin varlığı, toplumun huzuru için önemlidir, onlar, toplumun huzurunu bozacak her türlü düşünce ve yaşam biçimini frenlerler. Cemaatler bir anlamda baskı grubudur, cemaatin etki alanı bunda önemlidir. Cemaatler, toplumu biçimlendirirken, gelmekte olan yaşamı da kendi anlayışı içinde yorumlar ve içinde eritmeye çalışır, toplumun kontrol dışı gelişimi önünde duvar görevini görür ki bu sayede alışkanlıkların devamını sağlarlar. Cemaatler, alışkanlıkların rahat olarak uygulandığı ama sorgulanmadığı alanlardır.

Cemaatlerin iç işleyişleri zaman zaman dışarıya yansır, genelde yansıyanlar ise ekonomik ve çağdaş dünya normlarına uymayan kararlardır. Çıkar ya da iktidar kavgası yüzünden öldürülen ileri gelenleri gazetelerin üçüncü sayfalarını meşgul etmiştir. Birinci sayfasını meşgul edenler ise, genelde örgütlü dolandırıcılık olarak adlandırdığımız durumlardır. Kişilerin duyguları ve inançlarını kullanarak toplanan paralar ve onların kullanımı sonucu çıkan durumlardır. Bu durumda gazetelerin birinci sayfaları bu cemaatlere yönelir, iç işleyişleri sorgulanmaya başlanır. Nasıl bir iç işleyiş olduğu mahkeme tutanaklarına girer.

Cemaat içindeki ticari işleyiş satanda, atın alanda o cemaat üyesidir. Dışarıya kapalıdır. Ticaretin olduğu yerde dürüstlük ne kadar vardır? Bu konuda kimse net yanıt veremez…

Cemaati bir arada tutan bir çatı örgütü vardır. Bu çatı örgütünün de giderleri hep var olmuştur, yayın organı genelde vardır, kar etmez. Kar etmeyen her türlü medya aracına ise cemaat içinden para bulunur. Onlar, bu kadar paraya ihtiyacımız var dediklerinde para toplanır ve o paranın ne amaçla kullanıldığı konusunda üyeler, sunulana inanmak zorunda kalırlar. Sorgu yoktur cemaat içinde, eğer dışarıdan birileri örgütlememişler ise.

Cemaatler genelde sessiz değildir, her an bir köşede homurdanma duyarsınız, çünkü homurdanma yaşadığını gösterir. Homurdanmalar yüksek ses ile seslendirildiğinde ise, yalanın oluşturmuş olduğu sistem ya yıkılır ya da yeniden biçimlenir. Yalan üzerine kurulu olan düzenler bir gün mutlaka yıkılır.

Bugün iktidarda olmayan ama kendi içinde iktidar olan bir çok cemaat vardır. Bu cemaatlerin görüşleri her cemaat kadardır. Kısaca cemaatlerin sağcısı solcusu olmaz, hepsi aynı şekilde refleks gösterir, dışarıya karşı özgürlükçü gözükenler, aynı zamanda içte tutucudurlar ve gelişmelere karşı kendi savunma refleksleri vardır. Cemaat içinde müritler her zaman kendi şeflerini beslemek ve onların iktidar için yaptıkları yalanları doğru kabul etmek ile yükümlüdürler. Emek sömürüsü bu cemaatler içinde olur, çünkü mürit kedisini cemaatin dirliği için adamış adam demektir.

Cemaat üyesi olup da en düşük ücret ile çalıştırılanlar normal karşılanır. Hatta hiç para bile vermezler, çünkü onlar oraya pişmeye gelmiştir.


—————————
http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.blogcu.com

1584560cookie-checkYalan üzerine kurulan düzen bir gün son bulur!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.