Yağmur ormanları belirsizliğe girdi

Tarım alanları ve sığır çiftlikleri oluşturmak için ormanların yakılması ve kereste için ağaçların kesilmesinin, sera gazı emisyonlarının yüzde 20’sine yol açtığı belirtiliyor. Bu miktarın, dünyadaki tüm otomobillerin, kamyonların, trenlerin, uçakların ve gemilerin çıkardığı karbondioksit miktarına eşit olduğu bildiriliyor.

Eliasch Review’un raporuna göre, yılda 13 milyon hektar (İngiltere büyüklüğünde toprak parçası) ormanlık alan yok ediliyor ve bunun yol açtığı emisyonlar, Çin ve ABD’ninkilerle kıyaslanabilir miktarda.

Kereste ve sığırcılık için ormanların yok edilmesi Endonezya ve Brezilya’yı, ABD ve Çin’den sonra dünyanın üçüncü ve dördüncü en büyük kirleticileri konumuna getiriyor.

Avustralya Orangutan Projesi’nden Stephan Leonard, “Anlaşmaya varılamaması, ormanların tahrip edilmesinin devam edeceği, ormanlara bağımlı yaşayan insanların haklarının korunmayacağı ve soyu tükenme tehlikesi altındaki hayvanların tükenme yolunda yürüyecekleri anlamına geliyor” dedi.

Endişeli Bilimadamları Birliği adlı örgüte göre, yağmur ormanlarının yok edilmesini önlemek, emisyonları azaltmanın en etkili ve ucuz yollarından birini oluşturuyor.

Kopenhag iklim zirvesinde liderler, emisyonları azaltmalarına yardım için gelecek 3 yıl içinde az gelişmiş ülkelere 30 milyar dolar, 2020’ye kadar da 100 milyar dolar yardım taahhüdünde bulundu.

Eğer söz verildiği gibi ödenirse, bu paranın bir miktarının ormanların yok edilmesini önleme projesine gitmesi umut ediliyor. Ancak, 40 kadar yoksul tropik ülkeye ödenmesi gereken bu paranın gelip gelmeyeceği, bağlayıcılık söz konusu olmadığı için belirsizliğini koruyor.

773710cookie-checkYağmur ormanları belirsizliğe girdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.