Yandaşlardan polise 1 Mayıs gazı

Gezi olayları sırasında Başbakan’ın “emri ben verdim, polislerimiz destan yazdılar” açıklamalarına rağmen yandaş medyada “kırmızılı kadın”a gaz sıkanların paralel polis olduğu söylenmiş ve hükümetİi tamamen aklanmaya çalışılmıştı.

Ancak 1 Mayıs’a sayılı günler kala yandaş medya bu kez farklı bir söylem geliştirdi.
Akşam gazetesinin manşetten verdiği “Paralel polisin 1 Mayıs oyunu” başlıklı haberinde, “paralel polisler”in 1 Mayıs’ta gaz ve tazyikli su kullanmayarak olayları büyüteceği, böylece Taksim’e girişe izin verileceği iddia edildi.

Yani Gezi’de aşırı gaz kullanarak ortalığı karıştıran “paraleller” bu kez gaz kullanmayarak ortalığı karıştıracaktı.

HÜKÜMET DİRENİŞTEN Mİ ÇEKİNİYOR

Bilindiği gibi hükümet Taksim’de 1 Mayıs kutlamasına izin vermeyeceklerini açıkladı. Ancak sendikalar kararlı; “Taksim’e çıkacağız…”

Gezi Parkı’nda da görüldü ki güçlü bir direnişte polis çaresiz kalıyor.

Anlaşılan Akşam gazetesi sendikaların polisleri aşıp Taksim’e çıkma ihtimaline karşı hükümetin “karizmasını” çizmemek için “suçlu bulma” arayışına girdi.

Ayrıca Gezi olayları sırasında neredeyse günlük 20 saat çalışan ve betonda yatmak zorunda kalan polisler de 1 Mayıs’ta aynı şeyleri yaşamak istemiyor. Bu sebeple birçok polis rapor alma yoluna gidiyor. Ancak gazete bu olayı da çözdü ve haberde şu ifadelere yer verdi: “Paralel yapının polisleri, 1 Mayıs günü Taksim’de görev almamak için “hastane raporu” alınması konusunda örgütlendi.”

Akşam’ın haberinde yer alan iddialar şöyle:

“Özellikle DİSK’in 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama ısrarıyla ilgili önlem almaya çalışan hükümet, hazırlıklarına başladı.

(…)İlçe Emniyet Müdürlükleri personelini tek tek çağırarak 1 Mayıs’ta Taksim’de görev alacak polislere durumu bildirdi. Ancak paralel yapının polisleri, 1 Mayıs günü Taksim’de görev almamak için “hastane raporu” alınması konusunda örgütlendi. Durumdan haberdar olan bazı emniyet müdürleri ve başkomiserler, “1 Mayıs’ta rapor alan polisler hakkında inceleme başlatılacağı” uyarısı yaptı.

‘MÜDAHALE ETMEYİN’ UYARISI

Bunun üzerine derin örgütün memurları başka bir taktik geliştirerek “Taksim’deki 1 Mayıs’ta görev alsak bile, herhangi bir taşkınlığa karşın ‘müdahale’ çağrısına uyulmayacak. Göstericilere gaz fişeği ya da tazyikli su sıkılmayacak. Özellikle üst düzey Emniyetçilerin görüş alanında bulunulmayacak” kararı aldı.”

SABAH GAZETESİ NE DEMİŞTİ:

Sabah gazetesi Gezi olaylarına değindiği 18 Şubat 2014 tarihli “Perde kalktı, ihbar yağdı” başlıklı haberinde, Gezi olaylarının simgesi haline gelen ‘kırmızılı kadın’a gaz sıkan polisin, kim olduğunun ortaya çıkartılmadığını söylemiş ve “ortalığı karıştıran gizemli adam” imajı çizmişti.

Gazete, “Gezi’de dünyaya facia görüntüsü vermeyi planlamış olabilirler” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak söz konusu polisin kimliğini savcı tespit etmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 9 Ocak 2014 tarihinde hazırlanan iddianamede Ceyda Sungur’a gaz sıkan polisin Fatih Zengin olduğu ve “görevi kötüye kullanmak” suçundan yargılandığı ortaya çıkmıştı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen, Zengin hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla 2 yıla kadar hapis cezası istemişti. ODATV

1416440cookie-checkYandaşlardan polise 1 Mayıs gazı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.