“Yardım etmek yerine silah alalım”

Ekonomik krizle beraber bakanlık bütçelerinde de kesintiye gidecek olan İngiltere’nin ‘dış yardım’ bütçesinden faydalanmayı amaçlayan Savunma Bakanlığı, askeri uçaklar, devriye donanma kuvvetleri ve çelik yelekler için yapılacak harcamaların Kalkınma Bakanlığı’nın bütçesinden yapılmasını istiyor.

Guardian, Savunma Bakanlığı’nın talebinin, gelecek ay harcamaların gözden geçirileceği kabine toplantısının öncesine geldiğine dikkat çekti.

Gazeteye konuşan bir hükümet kaynağı, Savunma Bakanlığı’nın bu talebi için şu yorumu yaptı:

“Savunma Bakanlığı, çatışma önleme ve insani yardım için gerekli harcamaları yaptığına inanıyor. Bütçeleri de kısıtlı olduğu için, yükün Kalkınma Bakanlığı ile paylaşılmasını istiyor. Doğrusu, Savunma Bakanlığı hiçbir yerden para almıyor. Yakında da kesintiye gidilecek. Onlar da başka yerlerden para bulmaya çalışıyorlar.”

Guardian’ın haberinde, İngiltere bütçesinden gelecek yıl yüzde 5 oranında kesintiye gidilebileceği hatırlatıldı.

İngiltere ‘özelleştirme’ yolunda

Öte yandan Independenti, İngiltere hükümetinin ‘özelleştirme’ politikalarına adım attığını duyurdu. Gazetenin haberine göre hükümet, iki yıl içinde devlet kurumlarının birçoğunu bağımsız şirketlere dönüştürmeyi planlıyor. Bu plan doğrultusunda, İngiltere’deki yaklaşık 75 bin kamu çalışının da birkaç yıllık kontratlar yapılacak özel sektöre transfer edilmesi öngörülüyor.

Independent hükümetin bu adımını “1980lerden sonraki en büyük özelleştirme programı” olarak niteliyor. Gazetenin aktardığı hükümet kaynaklarına göre ‘bu özelleştirme’ sayesinde Hazine Bakanlığı’nın bütçesine milyonlarca sterlin girebilir.

Independent’a konuşan sendika temsilcileri ise, özelleştirme programıyla beraber işten çıkarılmaların da geleceği endişesiyle hükümetin bu planına karşı çıktıklarını söylüyor.

847740cookie-check“Yardım etmek yerine silah alalım”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.