Yargıç tesettüre ‘evet’ dedi.

Temyiz mahkemesi, Başbakan Tony Blair’in avukat olan eşi Cherie Booth’un savunduğu Bengladeş kökenli Müslüman Şabina Begüm’ün (15) tesettürlü giysisiyle okula alınmama kararını bozdu.


Londra yakınlarındaki Luton’da yaşayan Şabina Begüm, iki buçuk yıl önce tesettürlü giysisinden dolayı öğrencisi olduğu Denbigh Lisesi’ne alınmayınca 2002’de yargıya başvurmuştu.


“DİN ÖZGÜRLÜĞÜ’NE KARŞI”


Mahkemeyi yitiren Begüm geçen yıl da başvurduğu Yüksek Mahkeme’den “red” cevabı almıştı… Genç öğrenci son olarak “first lady” Cherie Booth’un avukatlığında Temyiz Mahkemesi’ne başvurdu.


Temyiz, uzun süren yargılamaya son noktayı koyarak, “Öğrencinin cilbab adı verilen ve elleriyle yüzü hariç tüm vücudunu kapatan giysisi ile okula sokulmamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin din özgürlüğü hakkındaki hükümlerine aykırı olduğu”na karar verdi. Yüksek Mahkeme ayrıca okullardan yönetmeliklerini  İnsan Hakları Yasası’na uygunlaştırmasını istedi.


LİSENİN ÜNİFORMASI


Denbigh Lisesi, yüzde 80’inini Müslüman olan öğrencileri için özel bir üniforma kullanıyor. Begüm lisenin özel üniformasıyla okula başlamasına karşın, kendi dini inançları doğrultusunda giyinmek istemiş ve okul üniformasını reddetmişti.

778620cookie-checkYargıç tesettüre ‘evet’ dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.