“Yargıya bırakmam intihar ederim”

Deniz Baykal, 12 Eylül darbesini tartışmaya açtı, süreç bir anda hızlandı. 1980 darbesini gerçekleştirenler için yargı yolu açılsın, anayasada değişiklik yapılsın görüşü ağırlık kazanıyor.

Partiler bir araya geliyor, görüş alışverişinde bulunuyor. Konunun muhataplarından tartışmalara ilk tepki 80 darbesinin başındaki isim dönemin Genelkurmay Başkanı ve Eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren’den geldi.

Evren, ilginç bir çıkış yaptı, konunun halka sorulmasını istedi. İddialı konuşan Evren, “Halk evet derse işi yargıya bırakmam, intihar ederim.” dedi.

EVREN DARBEYİ SAVUNDU

Kenan Evren, 12 Eylül darbecilerinin yargılanması ile ilgili tartışmalardan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi, ardından da 1980 darbesini savundu:

“Beni yargılamak isteyenlere, memleketin o günkü halini hatırlatmak isterim. Günde 20-25 kişi öldürülüyordu. Mahalleler bölünmüştü. Polis birçok mahalleye giremiyordu. Yani biz durup dururken mi bu işe girdik.”

Darbenin haklılığını savunan Evren, ‘yargılama yapılacaksa dönemin tüm Silahlı Kuvvetler Personeli yargılanacak’ dedi.

Bunu da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İç Hizmet Kanunu’na dayandıran Kenan Evren şunları söyledi:
“Kanununda bir madde var. Bir emir kanunsuzsa, suçsa, sadece emri veren değil, uygulayan da sorumludur. 12 Eylül harekátını, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bütün mensupları uyguladı. Haydi şimdi hepsini yargılayın.”

Kenan Evren’in verdiği demeçte en çok ilgi çekici nokta ise yaptığı referandum önerisi oldu.

Evren, “Beni yargılamak mı istiyorsunuz? Buyurun gidip halka sorun. Bir referandum yapın. Evren Paşa yargılansın mı diye sorun. Eğer halk ‘evet yargılansın’ derse, milletimin önünde herkese söz veriyorum. Bu işi yargıya bırakmam. İntihar ederim. Evet, açık açık söylüyorum. İntihar ederim. Çünkü bu lekeyle yaşayamam.”

AÇIK GAZETE: 12 Eylül’ü gerçekleştiren cunta ve onun uşaklarının yanısıra 12 Eylül dönemi olduğu gibi yargılanmalı. 12 Eylül darbesi Türkiye’nin demokratik kurum, STK ve sendikalarının kan ve işkenceyle bastırılarak “dışa bağımlılık” operasyonuydu. 12 Eylül mağdurlarından özür dilenerek maddi ve manevi olarak tazmin edilmeli…

1208190cookie-check“Yargıya bırakmam intihar ederim”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.