Yarın, Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü

Çölleşmeyle mücadele amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığının geçen yıl 60 bin hektar alanda erozyon kontrolü çalışması yaptığı, 175 bin fidanı toprakla buluşturduğu ve kentlerin etrafında 3 bin hektar yeşil kuşak oluşturduğu bildirildi.


Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nakkaş, Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, çölleşmeye karşı yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Çölleşme kavramıyla, kurak ve yarı kurak alanlarda, iklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri başta olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanan toprak bozulmasının ifade edildiğini belirten Nakkaş, bu duruma hızlı nüfus artışı, kentleşme, endüstriyel gelişmeler, mera ve otlakların bozulması ile aşırı otlatma gibi etkenlerin yol açtığını söyledi. Nakkaş, bu etkenlerin bitki örtüsüne ve ormanlara zarar verdiğini, bunların tahribatının da çölleşmeyi hızlandırdığını kaydetti.


”Türkiye çöl değildir ve olmasını da istemiyoruz” diyen Nakkaş, Çevre ve Orman Bakanlığının bu konuda yoğun çaba gösterdiğini belirtti.


Nakkaş, çölleşmeyle mücadele için öncelikle verimsiz orman alanlarının verimli hale getirildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:


”Öte yandan, 60 bin hektar alanda erozyonla mücadele çalışması yaptık. Kentlerin etrafındaki yeşil kuşak projelerimiz devam ediyor. Bu çerçevede 3 bin hektar yeşil kuşak oluşturduk. Ayrıca, ağaçlandırma oranımızı da arttırıyoruz. Geçen yıl 175 bin fidanı toprakla buluşturduk. 2006’da da 300 bin hektar alana, 350 milyon fidan dikmeyi planlıyoruz.”


Orman yangınlarına karşı alınan önlemlerin de dolaylı olarak çölleşmeyle mücadeleye katkı sağladığına işaret eden Nakkaş, bakanlığın orman yangınlarıyla mücadele için bu yıl araç ve personel sayısını arttırdığını kaydetti.


Nakkaş, 2001’de 14 bin orman yangını yaşanırken, bu rakamın 2005’te 2 bin 700’e indiğini belirterek, yanan orman alanların hızla ağaçlandırılmasına devam ettiklerini söyledi.


Çölleşmeyle mücadele konusunda ayrıca, orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele yürüttüklerini kaydeden Nakkaş, kaçak ağaç kesimi, tarla açma ve izinsiz otlatmanın önüne geçmeye çalıştıklarını bildirdi.


Nakkaş, çölleşmenin dünya genelinde 4 milyar hektardan fazla alanı tehdit ettiğini, 1.5 milyarı aşkın insanın bundan zarar gördüğünü vurguladı.


Çölleşmenin sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın sorunu olduğuna işaret eden Nakkaş, dünyanın birçok yerinde ülkesel ve bölgesel bazda çölleşme ile mücadele çalışmaları yürütüldüğünü bildirdi.

1031110cookie-checkYarın, Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.