Yasaklı ”Defol Mel’un”u korsanlar bastı

Saddam Hüseyin’in sürgündeki kızı Raghad Saddam Hüseyin bu haftanın başinda devrik diktatörün 186 sayfalık romanını basma planını açıklaması, özellikle yaşadığı Ürdün’de tartışmalara yol açtı.

Ürdün basın ve yayın kuruluşlarının hemen yasakladığı kitabın korsan kopyaları satılmağa başladı.

İktidardan düşmesi, cezaevinde olması ve hakkında dava açılmasına rağmen hala Ürdün’de sevilen Saddam Hüseyin’in popülaritesi, ABD’nin fiyaskoyla sonuçlanan Irak’ı “özgürlüğüne kavuşturma” operasyonundan sonra daha da arttığı belirtiliyor.

Ürdün palamento üyesi, ve “Arap-Uluslararası İlişkiler Komitesi” başkanı Muhammad Abu Hdeib’in, “İnsanlar eski rejimle yeni rejimi karşılaştırıyorlar, gördükleri gerçek, her şeyin şimdi daha kötü olduğudur. Bütün bunlar herkesin, ABD propagandasının tamamen yalan olduğunu görmesini sağladı” diyerek, bir anlamda Hüseyin’in, Irak işgalinin sonuçlarını daha önceden gördüğüne atıfta bulundu.

ROMANIN KONUSU

Roman, Hz İbrahim’in torunlarını, “şeytanın Babil Şehri’ni işgaline karşi uyarmasıyla” başlar. Hikayede, açgözlü ve düzenbaz Ezekiel’in güçlü dış düşmanlarla anlaşarak ülkeyi işgal etmesini ve Arapları ortadan kaldırma planlarını anlatır. Ancak, bir Arap savaşçinın yardımıyla şeyhin kızı tarafından bu güçler mağlup edilir. Hikaye, Siyonist ve Hristiyanlar’ın Araplara karşı geliştirdikleri komplonun bir metaforudur.

2004’de Arap dünyasına hitap eden günlük “Al Sharq al Awsat” günlük seriler halinde kitabı basmıştı.  Kitap bitiminden hemen sonra da isimsiz olarak, Beyrut’ta ve çesitli ülkelerde, kapağında Hüseyin’in bir resmiyle basılmıştı.

Raghad Hüseyin’in kitabı, Irak’ta yönetimin geçici hükümete devredilmesinin birinci yılında, ve Saddam Hüseyin’in yargılanmasının yaklaştığı bir dönemde tekrar gündeme getirmesi, yükselen direnişe destek vermek olarak değerlendirildi.

Kitabı gerçekten Saddam Hüseyin’in yazıp yazmadığı belirlenmedi. Ancak bu Saddam Hüseyin’in dördüncü romanı sayılıyor. 2001 yılında, Zabiba ve Kral ve Surlu Kale, 2002’de de İnsanlar ve Şehir adlı romanları basılmıştı.

 

1110060cookie-checkYasaklı ”Defol Mel’un”u korsanlar bastı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.