“Yasağım tam mutabakatla kalkmalı”

– ‘İstanbul’ seçimi için ‘maç’ benzetmesi yapıyorsunuz, ama hangi formayla çıkacaksınız?
– Asında formamız belli, dikim aşamasında. Tabii ki takım, dikilince formasını giyecek. O forma da halktan yana, Cumhuriyet değerlerinden yana, inançlara saygılı laiklikten yana bir forma. Başı açık olanla kapalı olanı, camiyle cemevini ayırmayan, hiç kimseyi ötekileştirmeyenlerin forması.

‘Önce CHP yasağımı kaldırmalı’

– Kazanacağınıza inanıyor musuz?
– İstanbul’da 1977 yılında, 1989 yılında maçlar alındı. Yine alınır.

– CHP’ye katılımınız için ilk adımı kim atacak? Başvuru yapmanız gerekiyor…
– Başvuruya gerek yok. CHP tüzüğünün 38/j maddesine göre parti meclisi toplanır ve partiden ihraç edilenlerin geri alınmasını oylar. Orada yasak kalkar ve isteyenler de gider. Bana göre olması gereken o.

– Kemal Bey (Kılıçdaroğlu) sizin başvurunuzu beklediklerini açıkladı…
Ben o maddeyi tercih ederim. Genel başkan ise tüzükten bir diğer maddeyi söylüyor. Olmazsa olmazım değildir. İkisi de olabilir. Önemli olan PM’de yapılacak oylamada kararın tam mutabakatla çıkmasıdır.

‘İdolüm Ecevit, yoldaşım Kılıçdaroğlu’

– Kılıçdaroğlu ile görüşüyor musunuz?
– Gönülden gönüle yıllardır görüşüyoruz. Yoldaşız, mücadele arkadaşıyız. Çok iyi niyetli ve demkorat bir lider. Yüz yüze henüz görüşmedik.

– CHP aday göstermezse ne olacak?
– Ben başka parti ya da yer aramıyorum. Reddederlerse muhatabı ben değil CHP olur. Ancak Sarıgül, gönüllerde bitmez.

– Kendinizi hangi lidere yakın hissediyorsunuz?
– 1973 Ecevit hareketine. Önce ortanın solu olarak çıkıp sonra demokratik sola evrildi. Son derece başarılı bir hareketti.

Tekin de lazım, Sarıgül de

– CHP’de size tereddütle bakanlar var…
– CHP’nin Ercan Karakaş’a da, Gürsel Tekin’e de, Adnan Keskin’e de, Mustafa Sarıgül’e de ihtiyacı var. Halk sosyal demokratların kavgasından bıktı artık. Gün kavga değil, birlik olma, omuz omza yürüme günüdür.

Dosya varsa niye beklediler?

– Adaylığınızı açıkladığınız an hakkınızda yolsuzluk dosyaları çıkacağı söylentileri…
– Siyaset adamının her şeyi şeffaf olmalı. 14 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum, hakkımda tek bir soruşturma dosyası yok. Bunun 12 yılında AKP iktidarda. Tüm yetkiler ellerinde. Dosyam vardı, bugüne kadar beklediler de yarın mı çıkaracaklar.

SIRRI SOSYAL iLETişiM

Keşan ve Yenimuhacir’de otobüsünün tepesinden yaptığı konuşmalar, Sarıgül’ün siyasi söylemi ve kampanya stratejisi hakkında önemli ipuçları verdi. Aldığımız notlardan öne çıkanlar şunlar: Hemşeri ağına güveniyor:

“Sarıgül rüzgârı”nın örgütçülüğünde ve sosyal ağ mühendisliğinde yatıyor. İstanbul’daki tüm hemşeri dernekleriyle 24 saat iç içe. Onların düğünüyle, cenazesiyle, hastasıyla, Şişli’nin derdi gibi ilgileniyor.

Dini vurgular Ecevit’ten ileri: İnançlara saygılı laiklik anlayışını, dini vurguları (cami-cemevi, muharrem-ramazan, başı açık-örtülü) o söylemin mimarı Ecevit’te dahi görmediğimiz ölçüde sıkça kullanarak anımsatıyor. Hitaplarında içinde ‘Allah’ geçmeyen cümlesi neredeyse hiç yok.

CHP yerine merkez söylem: Konuşmalarında CHP sadece diğer partilerin arasında gündeme geliyor. Sosyal demokrat üslup yerine daha ‘merkez parti’ söylemi ön planda. Özellikle Özal dönemine sık referans veriyor.

İktidara cılız eleştiri: Kampanyasını özellikle ideolojiden uzak bir temele kuruyor. İktidar eleştirisi güçlü değil. Dinlediğim iki konuşmasından AKP’ye -parti ya da lider ismi vermeksizin- en ciddi eleştirisi “Yüzde 50’si benim, gerisinin Allah belasını versin, demeyeceğiz” sözleri.

Gezi’ye uzak: Sarıgül hareketi Gezi Direnişi konusunda çok net değil.

736060cookie-check“Yasağım tam mutabakatla kalkmalı”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.