Yasar Kemal ‘Grand Officier’ derecesine yükseldi

Yaşar Kemal’e Fransa’nın en seçkin nişanı olan ‘Fransız Grand Officier dans l’Ordre National de la Légion d’Honneur’ nişanının ‘Grand Officier’ derecesi takdim edildi.

Fransa, Türkiye’nin dünya çapındaki yazarı Yaşar Kemal’e daha önce verdiği üst düzey Legion d’Honneur nişanının derecesini yükseltme kararı aldı. 1983 yılında Legion d’Honneur nişanı ‘Commandeur’ (komutan) derecesine değer görülen Yaşar Kemal, bu kez nişanın bir üst seviyesi olan ve çok az sayıda kişiye verilen ‘Grand Officier’ (büyük subay) derecesiyle onurlandırıldı.

Fransız Büyükelçiligi tarafından düzenlenen tören akşam saatlerinde İstanbul’daki Fransız Sarayı’nda gerçekleştirildi. Törene, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, Kanal D Haber Grup Başkanı Mehmet Ali Birand, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Hürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan, Radikal Gazetesi Yazarı Altan Öymen, Türkan Şoray, Zülfi Livaneli, sanat ve edebiyat dünyasında birçok isim katıldı.

“YAŞAR KEMAL’İ BENDEN İYİ BİLİYOR”

Törende konuşma yapan Yaşar Kemal, Légion d’Honneur Şovalyesi Orgeneral Jean-Louis Georgelin için “Yeni bir dost daha kazandım. Yaşar Kemal’i benden iyi biliyor. Benim unuttuğum şeyleri bana anlattı. Güce ihtiyacım yok. Benim edebiyatımı seven insanlar bunu halka gösteriyor. Bu bana mutluluk veriyor” dedi. Bugünün kendisi için büyük bir onur olduğu kadar büyük bir sevinç olduğunuda söyleyen Kemal, Fransa’ya da teşekkür etti.

Légion d’Honneur Şovalyesi Orgeneral Jean-Louis Georgelin ise törende yaptığı konuşmasında, şunları kaydettti:

“Yaşar Kemal’den başka, hayatı sonsuz bir özgürlük ve adelet mücadelesi içinde geçmiş kim böyle bir ödül alabilir. Bu nişanla yalnızca önemli bir Türk şahsiyete değil aynı zamanda Fransız kültürünün ve ülkelerimiz arasındaki dostluğun yorulmaz bir öncüsünü de yücelttiğimi biliyorum.”

Napoléon Bonaparte’tan Bu Yana Veriliyor

Légion d’Honneur, 1802’de Napoléon Bonaparte tarafından oluşturulmuş bir Fransız nişanı. Fransa tarafından verilen en prestijli nişan sayılan Légion d’Honneur beş sınıfa ayrılıyor: Grand-Croix (Büyük Haç), Grand-Officier (Büyük-Subay), Commandeur (Komutan), Officier (Subay) ve Chevalier (Şovalye).

717790cookie-checkYasar Kemal ‘Grand Officier’ derecesine yükseldi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.