YASED: Yabancı ekonomimize güveniyor

Erdikler, yaptığı açıklamada, bu yıl üçüncüsü yapılacak Yatırım Danışma Konseyi toplantısının yarın başlayacağını ifade ederek, toplantıya IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, Dünya Bankası Başkanı Bölgesel Başkan Yardımcısı Shigeo Katsu ve Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Philippe Maystadt’in katılacağını belirtti.
Toplantıda 11 ülke ve 12 değişik sektörü temsil eden 20 çokuluslu şirketin üst düzey temsilcilerinin yer alacağını ifade eden Erdikler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Haziran perşembe günü yabancı yatırımcılarla yuvarlık masa toplantısı yapacağını söyledi.


YASED, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) temsilcilerinin de toplantıya katılacağını anlatan Şaban Erdikler, Yatırım Danışma Konseyi’nde geçen yıldan bu yana yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda yapılanların ve somut hedeflerin görüşüleceğini belirtti. Erdikler, yatırım ortamını iyileştirme konusunda bu zamana kadar olumlu gelişmeler gerçekleştirildiğini, Kurumlar Vergisi oranlarının indirilmesi ve lisansla ilgili gelişmelerin de önemli adımlar olduğunu vurguladı. Erdikler, “İyi şeyler yapıldı. Bunun sonucunu da yabancı sermaye girişinde görüyoruz” diye konuştu.


BEŞ AYLIK YABANCI SERMAYE GİRİŞİ 7.5 MİLYAR DOLAR


Geçen yıl siyasi istikrar ve ekonomik istikrar bulunduğunu kaydeden Erdikler, şunları kaydetti:  “Bugün ise Türkiye dışında kaynaklanan sebeplerden dolayı piyasalarda meydana gelen dalgalanmalar artık o kadar rahat konumda olmadığımızı gösteriyor. Muhtemelen geçici bir durum ama şu anda piyasalar durağan. Ama doğrudan yabancı yatırımın güzel tarafı, bu gelip geçici dalgalanmalardan çok fazla etkilenmemesi. Doğrudan yabancı sermaye Türkiye ekonomisine güveniyor.”


Türkiye’de erken seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri ihtimalinin çok fazla tartışılıyor olmasının siyasi istikrar bakımından hoş durum olmadığını belirten Erdikler, şöyle konuştu:  “Seçimler zamanında olacak denmesine rağmen bir şekilde körükleniyor. Bu çok fazla gündemde olunca, (seçime mi gidilecek) soru işareti oluşuyor. Seçim, demokrasinin unsurlarından birisi ama seçimle beraber seçim ekonomisi izlenebileceği konusunda soru işareti ortaya çıkınca hafif bir tedirginlik yaratıyor.”


Erdikler, şu anda Türkiye ekonomisinin dünyadaki gelişmelerden diğer ülkelere kıyasla daha fazla etkilenmesinin sebebinin yol haritasının net olarak ortaya konulmamasından kaynaklandığını söyledi. Şaban Erdikler, “Merkez Bankası (benim hedeflerim) bunlardır deyip, ne yapılması gerekiyorsa sağlam mesaj vermeli. Tüm taraflar da onun gereğini yerine getirmeli. Hükümet, Türkiye’de bir istikrarsızlık olmayacağı, şu anda erken seçim olmayacağı beyanını ortaya koymalı” şeklinde konuştu. YASED Başkanı Erdikler, bu yılın ilk 5 ayında özelleştirmelerle beraber 7.5 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye girişi olduğunu belirterek, “Doğrudan yabancı sermaye girişi aynı hızla devam edecek, bu yıl sonunda 12 milyar dolar bekliyorum” dedi.
 

1031540cookie-checkYASED: Yabancı ekonomimize güveniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.