Yeşil Hat’tın yumuşaması yetersiz

Başbakan Talat, genişletilen Yeşil Hat Tüzüğü’nün genişletilmesinin izolasyonları kaldırma çabası anlamına gelmeyeceğini vurgulayarak, “Kendi limanlarımızdan kendi ürünlerimizi ihraç edemediğimiz sürece izolasyon kaldırıldığı anlamına gelmez” dedi.


TALAT’IN DEĞERLENDİRMESİ


KKTC Başbakanı değişikliklerin çok tatminkar olmadığını, fakat geçmişe göre önemli bir gelişme şeklinde algılanabileceğini söyledi. Bu değişiklerin doğrudan ticaretin yerini tutmayacağını söyleyen KKTC Başbakanı, Rumların resmi açıklamalar ile manipülasyon yapmaya çalıştıklarını ifade etti.


Talat Rumların yaptığı resmi açıklamada KKTC’de üretilen ürünlerin ‘Yasal Limanlar’ (Güney Kıbrıs limanları) ile ticaretine yasal kapı açıldığını söyledini hatırlattı. Bunun sözkonusu olmadığını belirten Talat, Kıbrıs Türklerinin talebinin Mağusa ve Girne limanları ve Ercan Havaalanı aracılığı ile Avrupa Birliği ülkelerine doğrudan ticaret yapılması olduğunu söyledi.


Doğrudan Ticaret Tüzüğü dışındaki bu gelişmenin Kıbrıs’ta izolasyonların kalkması anlamına gelmediğini de savunan KKTC Başbakanı, bunun kabul edilmez olduğunu açıkladı. Talat “İzolasyonun kaldırılabilmesinin yolu bizim de kendi limanlarımızdan serbest ticaret yapabilmemizdir” dedi.


AB, İZOLASYONU YUMUŞATTI SANIYOR


AB Komisyonu Tüzük’teki değişikliği Kıbrıslı Türklerin izolasyondan kurtarılması açısından önemli bir unsur olarak görüyor. 


Yeni Tüzük’e göre; KKTC’den Güney’e daha fazla mal satılabilecek ve sınırdan geçiş yapanların yanlarında taşıyabilecekleri mal miktarı da artırılacak.


AB Komisyonu kaynakları, Kıbrıs yetkilileriyle varılan uzlaşı çerçevesinde tamamıyla Kıbrıs’ta üretilen ve işlenen ürünlerin ticaret kapsamına alındığını bildirdiler. Narenciye ürünlerinin ihracatına yönelik kısıtlamalar da gevşetildi. Hayvansal ürünlerin ihracı konusunda da iyileştirme sağlandı.


SİGARA VE İÇKİ GEÇİŞİNDE ARTIŞ


AB Komisyonu’nda oluşturulan Kıbrıs Türk Toplumu Görev Gücü’nün şefi Leopold Maurer’in yürüttüğü temaslarda, sınırdan geçişlerde bireylerin Güney’e götürebilecekleri mal miktarlarının kapsamı da genişletildi.


Şu ana kadar Kuzey’den 30 Euro’luk ürün almalarına izin verilen ziyaretçilere, 135 Euro’luk malı Güney’e geçirebilme imkânı tanınıyor. Eskiden bir paket sigara ve yarım litre alkollü içecek olarak belirlenen sınırlama ise iki paket sigara ve bir litre alkollü içki olarak düzenlendi.


İKİ YENİ GEÇİŞ KAPISI


Anlaşmaya varılan bir başka unsur ise iki yeni geçiş kapısının açılması…


Güzelyurt’taki Bostancı geçiş noktası ile Lefkoşa’daki Lokmancı Barikatı mevkii, yeni iki geçiş kapısını oluşturacak. AB Komisyonu ile Kıbrıs arasında varılan bu uzlaşının yürürlüğe girebilmesi için öncelikle Konsey’e sunulması ardından da onaylanması gerekiyor.


KKTC’nin üzerinde ısrarla durduğu doğrudan ticaret konusunda ise şu aşamada herhangi bir iyileştirme söz konusu değil. Rumların bu konudaki blokajı sürüyor.


İLGİLİ HABER: KKTC izolasyonu ‘yılan hikayesi’

677240cookie-checkYeşil Hat’tın yumuşaması yetersiz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.