Yeşil Yol Arap zenginleri için mi yapılıyor!

Karadeniz Yaylalarını karayolları ile birleştirmeyi amaçlayan Yeşil Yol projesini Meclise taşıyan CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin’den girişimin Arap yerleşimciler ve madenciler için yapılıp yapılmadığına yanıt vermesini istedi. Bakan Bilgin’den Yeşil Yol’un sağlıklı bir proje olup olmadığının yanıtını isteyen Adıgüzel, “bölgede bulunan volkanik krater göller göz önüne alındığında, volkanik krater gölünün başına kadar araçlarla gidip orada piknik yapmak kimin icadıdır” diye sordu. Bugün Mecliste bir basın toplantısı düzenleyen bölgeden üç CHP’li vekil ise Yeşil Yol’la ilgili dehşet verici ayrıntıları basın mensuplarıyla paylaştı.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Karadeniz Bölgesinde yöre halkının tepkisini çeken ve son günlerde kamuoyunun gündeminden düşmeyen Yeşil Yol projesiyle ilgili hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu. Adıgüzel, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin’in yanıtlaması istemiyle Meclise sunduğu soru önergesinde, Yeşil Yol’un sağlıklı bir proje olup olmadığına yanıt verilmesini isteyerek, projenin çevreye vereceği zararın boyutu hakkında bilgi istedi.

YEŞİL YOL’UN YAPACAĞI TAHRİBAT ARAŞTIRILDI MI?
Yeşil Yol’un ÇED raporunun alınıp alınmadığını soran Adıgüzel, “Eğer alındı ise ÇED raporu hangi şartlar ve hangi kriterler altında alındı? Proje yapımına başlanmadan önce doğaya ve canlılara verilecek olan zararlar araştırılmış mıdır? Projenin yapımı esnasında çıkacak olan tonlarca metreküplük toprak hafriyatı, yaylaları ve doğayı nasıl etkileyecektir? Yapım esnasında etkilenecek hayvan ve bitki türleri nelerdir? Endemik bitki türlerini koruma kapsamın da uluslararası antlaşmalarda ülkemizin de imzası bulunurken, yapılan uluslararası sözleşmelere uymakta mıdır? Bu türlerle ilgili herhangi bir envanter çalışmanız bulunmakta mıdır?” sorularına yanıt verilmesini istedi.

‘KARADENİZ YAYLALARI ARAP YATIRIMCILARA PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLECEK?’
“Bölgede bulunan volkanik krater göllerinin göz önüne alındığında, volkanik krater gölünün başına kadar araçlarla gidip orada piknik yapmak kimin icadıdır? Bu bir doğa katliamı değil midir?” diye soran CHP’li Adıgüzel, Bakan Bilgin’e ayrıca “Şu anda toplumumuzda Yeşil Yol’un açılması ile turizme kazandırılacak olan bölgelerin, yabancı sermayeye, özellikle de Arap kökenli yatırımcılara peşkeş çekilecek olması üzerine oluşan bir algı var. Bu algı her geçen gün daha da artmaktadır. Bölge halkının bu tür yapay nüfus göçlerine karşı da hassasiyeti de bilinmektedir. Bu da şimdiden toplumsal sorun olarak karşımıza çıkmaya başlamıştır. Bu projeye başlarken veya proje tasarım aşamasındayken bu tür toplumsal sorunlar düşünülmüş müdür?” sorularını yöneltti.

‘ASLINDA BİR DEĞİL, ÜÇ AYRI YEŞİL YOL VAR’
Öte yandan bugün Meclis’te ortak bir basın açıklaması yapan CHP Ordu Milletvekilleri Mustafa Adıgüzel ve Seyit Torun ile CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Yeşil Yol’un üç ayrı yol projesinden oluştuğunu basın mensuplarıyla paylaştılar. Artvin Hopa’daki sel felaketinde hayatını kaybedenleri rahmetle anan CHP’li vekiller, bunun son olmasını dileyerek, ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verdiler:
“Yeşil yol yaylalara yol falan değilmiş meğer. 3 ayrı yeşil yol planlanmış, birinci grup yeşil yol karayollarının yolunu da içeren yol. Bunlar birinci öncelikli yapılması planlanan yol grubu. Hemen arkasında pembelerle gösterilen ikinci öncelikli yapılması planlanan yeşil yol grubu bunlarda ikinci öncelikli. Lacivert renkle boyanmış olanlarda üçüncü öncelikli yol planı. Üç ayrı yeşil yol grubu planlanmış. Bütün bu yeşil yollarla aynı yere çıkıyor. Karadeniz bölgesinde turizm adı altında bölgeyi yağmalamaya yönelik bir sonuca doğru gidiyor.”

KILIÇDAROĞLU ÜÇ VEKİLE ‘YEŞİL YOLU ARAŞTIRIN’ TALİMATI VERDİ
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesi üzerine bölge milletvekilleriyle birlikte Yeşil Yol Projesini yerinde incelediklerini anlatan CHP’li vekillerin ortak basın açıklamasında, öne çıkan bazı ayrıntılar şöyle:

‘MÜTHİŞ BİR DEHŞETLE KARŞI KARŞIYAYIZ’
“Yeşil yolla Havva ananın çığlığı ile başladığımız o günden geldiğimiz yere kadar öğrendiklerimizi kamuoyuyla paylaştığımızda kamuoyunda da insanların tüyleri diken diken olacak. Müthiş bir dehşetle karşı karşıyayız. Arkamızdaki gördüğünüz harita esasen Karadeniz bölgesinde bütün bu yapıların alt yapısını oluşturmuş bir harita olduğunu haritaya bakıldığında Karadeniz’de neyin planlandığı açıkça görülüyor. Karadeniz bölgesi dünyanın en önemli milli parkları ve doğal sit alanlarına ait bir bölge. İçerisinde barındırdığı florası o bölgedeki fauna yapısı doğal hayat ekolojik sistem eko sistem dünyada 100 bilinen milli park sisteminden birisini içeriyor.

‘DUBAİ ŞEYHLERİNE ŞATO YAPABİLİRSİNİZ’
Çamlı Hemşin’deki Milli Parkın tamamı bitmiş. Tamamen turizm alanına ayrılan bölgeler. Buralara dilediğiniz şekilde bina yapabilirsiniz. Bölge mimarisi ülke mimarisi bölgenin coğrafyası önemli değil. Canınız istediği gibi beton yığabilirsiniz. Bir tek turizm bölgesi yapma sınırı yok. Dilerseniz Dubai’den davet ettikleri gibi birkaç Şeyh getirip onlara malikâne şato yapabilirsiniz. Milli Park hiç önemli değil. Bu yapı içerisinde turizm alanları yapılıyorsa bunlarla ilgili ÇED ve izinler alınması gerekmiyor mu? Gerekmiyor. Harita üzerinde çok açık bir sahtecilik var. Sit alanının ne tür yapılara izin verildiği yazılmalı ama burada yazılmamış. Doğal sit alanı üzerinde hiçbir engel yok. İstediğiniz gibi buralara o insanların girmekte içerisinde gezerken aman zarar veririz diye kıyamadığı bölgede müthiş bir katliam zinciri hazırlanmış.

PROJE ÜÇ AYRI YOL İÇERİYOR, BÖLGEYE 39 ŞEHİR KURULACAK!
Yeşil Yol yaylalara yol falan değilmiş meğer. 3 ayrı yeşil yol planlanmış birinci grup yeşil yol karayollarının yolunu da içeren yol. Bunlar birinci öncelikli yapılması planlanan yol grubu. Hemen arkasında pembelerle gösterilen ikinci öncelikli yapılması planlanan yeşil yol grubu bunlarda ikinci öncelikli. Lacivert renkle boyanmış olanlarda üçüncü öncelikli yol planı. Üç ayrı yeşil yol grubu planlanmış. Bütün bu yeşil yollarla aynı yere çıkıyor. Karadeniz bölgesinde turizm adı altında bölgeyi yağmalamaya yönelik bir sonuca doğru gidiyor. Niçin bölgenin turizm yapılanması adı altında yağmalanması diyoruz. Karadeniz yurttaşlarının ellerinden yaylalarını alıyorlar, evlerine el koymuşlar, yayla evleri ellerinden alınıyor onların yerine ‘turistik tesis yapacağız’ demişler ama görüyoruz ki 39 ayrı yerleşim yeri planlanmış. 39 tane şehir kurulacak demektir bu bölgeye. Bunların özelliği ne, içerisine dilerseniz malikane, dilerseniz restaurant, meyhane, otel ve konut yapabilirsiniz. Dilediğinizi yapabilirsiniz.

‘RANT YAĞMASI HUKUK, BİLİM VE VİCDAN TANIMIYOR’
6 aydır Trabzon-Giresun ana yolu kapalı. 6 aydır niçin karayolları yolu açamıyor, dağ heyelanla aşağıya gelebilir diye. O dağın altından 2 tünel geçiyor inşaatı da devam ediyor. Karadeniz bölgesinde rant yağması hukuk, bilim, akıl ve vicdan tanımıyor, o bölgede yeşil yol statüsüyle bir başka yolsuzlukta ihalelerde yapılıyor. O ihalelerde ise enteresanlık şu; davet usulü ile ihale Karadeniz Bölgesinde tünel işlerinde yoğunlukla karşınıza çıkan bir ihale usulü. Bu ihaleleri hangilerinin aldığına kolaylıkla ulaşabilirsiniz.”

1575310cookie-checkYeşil Yol Arap zenginleri için mi yapılıyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.